Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman zpochybňuje význam vlivových operací a informační války. Teď se stal jejich obětí

Miloš Zeman již od svých premiérských dob deklaruje, že „novináři jsou pitomci, hnůj a fekálie“. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Miloš Zeman již od svých premiérských dob deklaruje, že „novináři jsou pitomci, hnůj a fekálie“. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Glosa Lukáše Prchala: Prezident Miloš Zeman a jeho nejbližší okolí při různých příležitostech bagatelizují dopady a významnost vlivových operací nebo dezinformací, které jsou podle tajných služeb i bezpečnostních expertů součástí ruské hybridní války proti Západu. Před dvěma týdny se ale prezident a celý Hrad stali obětí ukázkové dezinformace, která by se mohla zapsat do učebnic hybridní války.

Co přesně se stalo? Miloš Zeman přijal v září u příležitosti 100. výročí připojení Podkarpatské oblasti k Československu skupinu Rusínů, s nimiž už několik let udržuje velmi blízké kontakty. Rusíni s sebou přivedli i pravoslavného popa, který byl na Ukrajině pravomocně odsouzen za separatismus, což vyvolalo podrážděnou reakci Kyjeva.

Během tohoto setkání pak místopředseda Světové rady podkarpatských Rusínů Mychajlo Ťasko požádal prezidenta, zda by mohl na blížící se oslavy státního svátku 28. října na Hrad pozvat i jejich přátele, s nimiž mají „společné kulturní aktivity“. Tak to popsal pro Deník N sám Ťasko. „Já osobně jsem nahlásil ta jména,“ prohlásil Ťasko.

V té době ale na Hradě zřejmě nikdo netušil, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější