Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemusíme s Macronovou vizí budoucnosti souhlasit, ale buďme rádi, že aspoň někdo nějakou má

A jakou Evropu byste chtěli vy? (Emannuel Macron v bruselské centrále NATO, červenec 2018) Foto: ČTK/AP/Francois Mori
A jakou Evropu byste chtěli vy? (Emannuel Macron v bruselské centrále NATO, červenec 2018) Foto: ČTK/AP/Francois Mori

Komentář Michaela Romancova: Francouzský prezident je jedním z nejmocnějších lidí na světě. Stojí v čele jaderné mocnosti a stálého člena Rady bezpečnosti OSN, jeho veto může zablokovat řešení, či spíše debatu o řešení, libovolného problému, kterému světové společenství věnuje pozornost. Z české perspektivy, v níž do značné míry přirozeně jako politické „těžké váhy“ dominují americký, ruský a čínský prezident a z hlediska ekonomického Německo, to možná není zcela zjevné, ale je tomu tak. Neměli bychom proto přehlížet, že francouzský prezident jeví zájem o svět a má své představy, jak a kam by se (ne)měl ubírat. Právě v těchto dnech, kdy ve světě silně rezonují Macronova slova ze 7. listopadu, že se NATO začíná blížit stavu „mozkové smrti“, k tomu máme velmi dobrou příležitost.

Macronův projev, v němž před francouzskými velvyslanci předestřel většinu z toho, s čím se následně začal obracet i do zahraničí, jako první u nás výborně rozebral bývalý diplomat a bezpečnostní expert Daniel Koštoval na Info.cz. Přehledný a obsáhlý materiál začínající konstatováním: „Francouzský prezident chce mít z EU vojenskou velmoc a začít dialog s Ruskem. S Macronovou vizí má problém německá kancléřka i jeho čeští a slovenští partneři,“ přinesl i Deník N.

Na následujících řádcích se pokusím současné francouzské aktivity zasadit do širšího historického rámce. Na úvod si dovolím připomenout, že francouzský prezident

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

NATO

Názor

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější