Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jeden z levicových vůdců Latinské Ameriky padl. Jak se Bolivijci zbavili Moralese a co bude dál?

Bolivijský pár se líbá na demonstraci proti prezidentu Moralesovi. Foto: Agustin Marcarian, Reuters
Bolivijský pár se líbá na demonstraci proti prezidentu Moralesovi. Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Bolivijský prezident dlouho napínal trpělivost svých spoluobčanů. V neděli došla nejen jim, ale i představitelům armády a policie. Evo Morales Ayma po čtrnácti letech u moci jako s přehledem nejdéle sloužící hlava státu v turbulentní historii andské země musel pod tlakem ze všech stran rezignovat na svou funkci.

Moji indiáni mi rozumějí

Jako první muž z chudých poměrů indiánské vesnice se dokázal v roce 2005 prosadit do čela republiky. Od té do doby si aymarský pěstitel koky (v Bolívii povolená a respektovaná činnost), který jako dítě pásl lamy, další setrvávání u moci chytře prodlužoval.

I proto, že se hospodářství dařilo. Ač se jeho strana jmenuje Hnutí k socialismu (Movimiento al socialismo – zkratka MAS znamená „více“), Morales a jeho bělošský viceprezident Álvaro García Linera, který řídil hospodářskou politiku, byli naprostí pragmatici. Do velkých ekonomických přeměn se nepouštěli a se zahraničními investory se dokázali dohodnout. Na rozdíl od chávezovské Venezuely, ke které se vždy soudružsky hlásili, tak země pod jejich vedením nespěla ke krachu, ale ke slušnému vzestupu.

V nebývalé výdrži ve vratkém křesle Moralesovi, který byl za necelých 200 let bolivijské nezávislosti už jejím 80. prezidentem, pomáhala především podpora chudého domorodého venkova. Ač sám aymarsky neumí (zapomenutá mateřština předků je u jihoamerických indiánů častý jev), předkolumbovskými tradicemi se stále zaštiťoval.

Rád mluvil o Pachamama, což je v andské tradici Matka Země. Vytvořil si speciální

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější