Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nevěřím konspiracím o KGB a prognosťáku. Zeman a Klaus stále ještě dohání ambice utnuté normalizací, říká historik

Historik Vítězslav Sommer, autor knihy Řídit socialismus jako firmu, v níž se mimo jiné věnuje i Prognostickému ústavu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Historik Vítězslav Sommer, autor knihy Řídit socialismus jako firmu, v níž se mimo jiné věnuje i Prognostickému ústavu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

U příležitosti třicátého výročí sametové revoluce se Deník N v sérii článků věnuje Prognostickému ústavu – instituci, jejíž role za minulého režimu je opředená řadou mýtů. Mluvili jsme s přímými aktéry a prostudovali také dosud málo známé dokumenty v Archivu Akademie věd ČR. Popisujeme vznik, fungování i zánik ústavu, jeho dědictví v polistopadové politice i konspirační teorie s ním spojené. Seriál zahajuje rozhovor s historikem Vítězslavem Sommerem, který se ústavu a socialistické prognostice podrobně věnuje.

Proč vznikl Prognostický ústav?

Souviselo to s hospodářskou krizí, která se začíná více projevovat na přelomu 70. a 80. let. Ještě v 70. letech hospodářský výkon Československa jakžtakž fungoval. V mezinárodním kontextu navíc 70. léta přinesla hlubokou krizi západního kapitalismu, dvě ropné krize a všechno s tím spojené. Takže v tomto srovnání se mohlo říct, že Československo si tu svou malou domácnost nějak udržuje. Ale přelom 70. a 80. let ukázal, že to dál nepůjde. A tam začínají různé změny.

Důležité je, že kvůli pražskému jaru nebylo možné hovořit o ekonomické reformě. Ve východním bloku byly nejtypičtějším řešením tohoto problému úvahy o tržním socialismu a deregulacích, což byl v Československu problém, protože režim byl založený na odmítání roku 1968. Takže bylo třeba promyslet, co dělat.

To ale nebyla jenom československá iniciativa, popud k rozvoji prognostiky dal generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Jurij Andropov. Co od ní čekal?

Prognostika byla považovaná za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

30 let od pádu komunismu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější