Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dáváte dítě na sport? Dejte si pozor na své ambice, ale zdaleka nejen na ně

Běží pro zábavu, nebo o závod a pro potěšení rodičů? Foto: Unsplash, Lisa Wall
Běží pro zábavu, nebo o závod a pro potěšení rodičů? Foto: Unsplash, Lisa Wall

Na začátku je ušlechtilá snaha o to, aby se dítě začalo víc hýbat. Postupem času se radost z pohybu změní na dril, každodenní tréninky a nezdravou soutěživost. Největším nepřítelem sportujících dětí jsou totiž, podle odborníků, ambice rodičů.

Český pohár horských kol. Kategorie sedmi- a osmiletých kluků. Malí jezdci přeskakují kořeny, šlapou do prudkých kopců a vrhají se do terénních sjezdů, kde by většina dospělých pokorně slezla z kola a šla po svých. U trati stojí korpulentní dáma, zcela očividně matka jednoho z minizávodníků, a huláká na projíždějícího chlapečka: „Dělej! Přidej! To jsou kecy, že nemůžeš! Sejmi ho!“ Sama přitom vypadá, že jí dělá problémy vyjít i do prvního patra.

Každý, kdo někdy navštívil dětské závody, sportovní utkání nebo zápas, tento obrázek zná. Děti, které ze sebe na sportovním poli vydávají to nejlepší, a rodiče, kteří reagují, jako kdyby na času či skóre jejich ratolestí závisel život celé rodiny. Nalezení vhodné rovnováhy mezi rodičovskou podporou, motivací a odborným vedením je přitom stěžejní pro to, aby děti sportování bavilo a věnovaly se mu i do budoucna.

Podle letošního výzkumu olomouckých vědců trpí nadváhou či přímo obezitou celá pětina českých dětí a jednou z příčin je i nedostatek pohybu. Národní zpráva o pohybové aktivitě dětí a mládeže uvádí, že pouhých dvaadvacet procent dospívajících vykonává doporučené množství pohybové aktivity (což je šedesát minut středně až vysoce intenzivní pohybové aktivity za den). Dvaašedesát procent dětí a dospívajících se věnuje organizovanému sportu, oproti sedmadvaceti procentům, která sportují neorganizovaně, tzn. hrají si a sportují denně venku s kamarády.

„Nedá se říci, který druh sportování je lepší, protože v posuzování hraje roli mnoho faktorů. Jisté je, že spontánní pohyb mizí, protože chybí kolektiv dětí, který by se scházel venku. Dominantní roli přebírá organizované sportování v klubech se všemi svými klady a zápory, jako je například dovážení dětí, předčasná specializace, tlak na výsledky a tak dále. Z výzkumu Českého olympijského výboru dokonce vyplývá, že lepší kondici mají děti z měst, kde je nabídka kroužků a oddílů širší,“ říká Martin Jahoda ze společnosti SportAnalytik.

Se specializací nespěchejte

Všichni rodiče, kteří chtějí, aby se jejich děti věnovaly organizovanému sportování, řeší dilema, kdy je ten správný čas, aby je zapsali do sportovního oddílu. Odborníci se v tomto případě většinou shodují, že se specializací ve sportu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější