Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš nechodí na interpelace, stěžuje si opozice. Jak je na tom oproti svým předchůdcům?

Premiér Andrej Babiš. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK
Premiér Andrej Babiš. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Analýza: Opozice kritizuje předsedu vlády za laxní docházku na interpelace. Prošli jsme data o účasti premiérů Mirka Topolánka, Petra Nečase, Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše na ústních interpelacích a přinášíme jejich srovnání. Jak často do Sněmovny chodili a jak často je zpovídali vlastní poslanci?

Babiš během projednávání daňového balíčku oznámil, že už nebude chodit do Sněmovny. Je to podle něj ztráta času. „Už dvě hodiny tady nepracuju, já už sem ani chodit nebudu. Je to skandál, nemůžu pracovat. Lidi, co tady sedí, taky nemohou pracovat. Nemůžu tady sedět a poslouchat ty nesmysly,“ řekl premiér.

Data o jeho účasti na hlasování nebo na ústních interpelacích ukazují, že s jistým ignorováním dolní komory Babiš začal již před tímto svým výrokem pro server Novinky.cz.

„Když se podíváte na jeho docházku na interpelace, kde má být ze zákona přítomen, je naprosto tristní. Premiéra jsme na interpelacích neviděli od léta nebo spíš od červnové schůze,“ prohlásil v rozhovoru pro Deník N předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Šéf lidovců není jediný, kdo Babišovi jeho absentérství vyčítá. Je na tom ale premiér skutečně tak špatně, zejména oproti svým předchůdcům?

Současný šéf vlády i hnutí ANO poprvé absolvoval ústní interpelace v lednu 2018. Celkově se od té doby konaly 28krát, Babiš na ně zavítal přesně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější