Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tři nejsilnější strany mohou zarazit řečnění ve Sněmovně. Všechny si totiž myslí, že budou příště vládnout

Jaroslav Faltýnek, ANO. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jaroslav Faltýnek, ANO. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Kvůli obstrukcím opozice při přijímání daňového balíčku chce hnutí ANO pro další volební období změnit jednací řád Sněmovny. Pomoci by jim přitom mohli i jejich nejsilnější soupeři. ODS s Piráty změnu podporují také, věří totiž, že příště budou u vlády právě oni. Pokud se tyto strany dokážou domluvit, mají dostatečnou sílu, aby změnu ve Sněmovně prosadily.

Pět jednacích dní se vláda snažila ve třetím čtení protlačit Sněmovnou daňový balíček. Opoziční poslanci, kteří chtěli například zvýšit zdanění hracích automatů, se snažili koalici „svými argumenty přesvědčit“, což obnášelo například i hodinové předčítání směrnic. A hnutí ANO to neslo nelibě.

„Rozumíme tomu, že obstrukce je legitimní nástroj opozice, ale je rozdíl mezi obstrukcí a destrukcí. Domníváme se, že už se to dostává do fáze destrukce, protože zatím jsme debatovali zhruba 24 hodin,“ řekl na úterní tiskové konferenci šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Vládní většina podle něj opozici nabídla dalších dvacet hodin na jednání, které by se konalo třeba i večer po 19. hodině, ona to ale odmítla.

Faltýnek kvůli tomu navrhuje změnit jednací řád Sněmovny. „Jsme jedna z mála zemí, která nemá omezenou řečnickou dobu, ale když se podíváte do Německa, do Rakouska nebo do Francie, kde je vyspělá demokracie, tam je řečnická doba omezená na 10 až 15 minut,“ řekl.

Už na začátku týdne se sešel se šéfem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější