Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Oceněný číšník z Dubí: Na Hradě jsem si připadal jako v pohádce. Když mi prezident medaili dal, asi si ji zasloužím

Oceněný z Dubí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Oceněný z Dubí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

David Michajlak je jedním z nejznámějších číšníků v Česku. Tedy alespoň v posledních týdnech. Prezident Zeman ho totiž 28. října vyznamenal medailí Za hrdinství. Ocenění, které se uděluje většinou padlým vojákům či válečným hrdinům, dostal za „šarvátku s Romy“, jak sám popisuje incident, který se loni v létě odehrál na koupališti zvaném Plivátko v Dubí.

Michajlak říká, že se sám jako hrdina po incidentu necítil – jako on by se prý měl zachovat každý. „Nevnímal jsem to tak, ale teď to kvůli republice a panu prezidentovi jako hrdinství vnímám. Když jdu třeba po Teplicích, lidé mě zastavují. Občas se se mnou fotí, občas je to příjemné,“ popisuje mladík.

„Sám jsem byl zaskočený, že jsem na ceremoniálu vedle hrdinů. Byl jsem tam úplně nejmladší, takové ucho. Ale když se pan prezident rozhodl mi ocenění dát, poradil se o tom i s nějakými politiky nebo s panem Krulišem. A když mě nominovali i lidé, tak si to asi zasloužím,“ popisuje blonďatý mladík nad kávou v restauraci u Marty, kde už třetím rokem obsluhuje.

O nominaci na státní vyznamenání se dozvěděl už v létě. Šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš mu zavolal, když měl zrovna směnu. Zpráva ho prý zaskočila tak, že si začal plést objednávky hostů. „Chtěl jsem to tehdy zabalit a jít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější