Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Na Rusy jsem změnil názor.“ S trenérem Jandačem o Putinovi, lenivých hráčích i ocelářském městě

Josef Jandač si po více než patnácti letech užívá období bez hokeje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Josef Jandač si po více než patnácti letech užívá období bez hokeje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hokejový trenér Josef Jandač strávil rok poblíž Uralu, během nějž upravil svůj pohled na Rusy. „Od otce jsem přebral politické názory na komunisty a Rusko a věděl jsem, že je nemáme rádi. V Rusku se ale k Čechům chovali všichni moc hezky, dá se říct, že jsem na Rusy změnil během angažmá v Magnitogorsku názor,“ říká v rozhovoru pro Deník N Jandač, kterého na podzim nečekaně propustili.

Věděl jste do čeho jdete, když jste se domlouval s vedením Magnitogorsku na angažmá?

Poprvé jsem byl v Magnitogorsku na inspekční cestě jako asistent Vladimíra Růžičky u národního týmu. Bylo to v roce 2009, ale tehdy jsem moc z města a okolí nepoznal. Vzpomínám si, že jsem tehdy jel z Magnitogorsku do Ufy autem, což je asi pětihodinová cesta přes Jižní Ural.

Jeli jsme hodně dlouho a nejednou zmizel asfalt. Najedeme na lesní cestu, přes kterou jde stádo ovcí. Chtěl jsem si během cesty odskočit, ale řidič mi říkal, že to nejde, protože tady bývají medvědi.

Zajímavé byly i vesničky, ve kterých před těmi deseti lety neměli elektřinu a lidé tam žili v dřevěných domcích, odříznutí od civilizace. Mají školu, kostelík a živí je tam pastevectví, zemědělství nebo sbírají lesní plody a prodávají domácí med. O té oblasti se říká, že z ní pochází nejlepší med na světě.

Jak probíhalo samotné jednání?

Byli jsme v kontaktu delší dobu. Během olympijské sezony mě oslovili už na podzim roku 2017, ale tehdy jsem to odmítl, protože jsme měli před sebou s národním týmem hry v Pchjongčchangu a mistrovství světa v Dánsku. Navíc jsem slíbil předsedovi českého svazu hokeje Tomáši Královi, že smlouvu dodržím. Na jaře 2018 jsem se ale s Magnitogorskem domluvil. Výhodou bylo, že jsem tam šel společně s asistentem Jirkou Kalousem, takže jsem tam nebyl sám.

Rodinu jste tedy s sebou nebral?

Ne, to nešlo. Mám tři děti a vždy jsem řešil nabídky i z rodinného pohledu. Nechtěl jsem, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější