Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nesbø si v kriminálce Nůž vodí čtenáře jako zkušený manipulátor

Po dvou a půl letech od vydání knihy Žízeň přichází Jo Nesbø s dalším dílem původně desetidílné série knih s Harrym Holem. Nazval ji lakonicky Nůž a je v pořadí dvanáctou částí série s charismatickým, leč komplikovaným Harrym Holem.

Jo Nesbø patří mezi celosvětově nejúspěšnější severské autory thrillerového žánru. Debutoval v roce 1997 knihou Netopýr, která se okamžitě ocitla na výsluní. A to především díky tomu, že začala sbírat významná literární ocenění (například Skleněný klíč, což je skandinávské literární ocenění pro nejlepší detektivní román). Představil v něm Harry Holea, který jeho literární tvorbu provází dosud.

Nejnovější díl této slavné a celosvětově úspěšné série vyšel letos. Harry Hole, tento notorický alkoholik, si opět sahá na dno a tentokrát na tom dnu zažívá takové dramatické události, jaké zatím neprožil.

Na hlavním hrdinovi této knižní série by se dalo přednášet o tom, jakými stereotypy dnešní severské (ale nejen severské) thrillery trpí. Harry je má totiž snad všechny. Je to dobrý detektiv – lépe řečeno patrně nejlepší. Za 12 knih v sérii toho má na svém kontě hodně dobrého. Je nepsaným odborníkem na sériové vrahy. Vyřešil případy, které se na začátku jevily jako neřešitelné. Prostě polda, jakého chcete mít ve svém týmu. Současně je to ale člověk, se kterým se nedá vyjít. Propadá alkoholu a dalším závislostem. Nese si s sebou různá traumata, která mu připomíná třeba ocelový prst na ruce. Nepatří mezi ty, které byste označili jako vzor pro svého syna, a přesto mu vždy fandíte a odpustíte. Jo Nesbø dobře ví, jak osobnost Harryho Holea působí na čtenáře, a proto jeho životní příběh vyšperkoval do dokonalosti. Celá série je tak o něm a o jeho osobním a pracovním životě.

Díky tomu se Nesbø v této knize mohl pustit do vysoké hry

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější