Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Katalánský ministr zahraničí o separatismu: Vaše sametová revoluce ukazuje, že je třeba zkoušet nemožné

Katalánská demonstrace v Barceloně a katalánský ministr zahraničí Alfred Bosch. Foto: Albert Gea, Reuters a Consell executiu
Katalánská demonstrace v Barceloně a katalánský ministr zahraničí Alfred Bosch. Foto: Albert Gea, Reuters a Consell executiu

Před začátkem telefonického rozhovoru, který přijímá v Berlíně na další z mnoha cest při shánění podpory pro vznik samostatné Katalánské republiky, vzpomíná její osmapadesátiletý ministr zahraničí Alfred Bosch ze strany Republikánská levice Katalánska na to, jak prožil listopad roku 1989 v Československu. Sametovou revoluci srovnal s katalánským separatismem.

Vidíte v tehdejších událostech sametové revoluce a dnešní situaci v Katalánsku nějaké paralely?

Samozřejmě je tu spousta rozdílů. Ale důležitá je jedna inspirace: vám se podařilo svrhnout režim, ač všichni říkali, že je to nemožné. Také nám všichni tvrdí, že oddělení od Španělska je něčím nemožným. Československý příklad nám ukazuje, že je potřeba zkoušet nemožné.

V neděli se ve Španělsku konají volby. Jak důležité je v nich katalánské téma?

Zcela zásadní. Tyto volby se totiž konají, protože socialistický premiér Pedro Sánchez není schopný sestavit vládní většinu. My jsme před rokem a půl podpořili jím vyvolané hlasování o nedůvěře pravicovému premiéru Marianovi Rajoyovi v naději, že levice bude ochotnější k jednání s námi. I nyní jsme byli připraveni jednat o podpoře nebo toleranci vlády, ale Sánchez s námi odmítá zasednout.

Katalánská místní vláda

  • Katalánsko je jedna ze 17 částí Španělska – autonomních společenství.
  • Z nich má třetí největší autonomii po společenstvích Navarra a Baskicko.
  • Jeho regionální správa se jmenuje Generalitat de Catalunya.
  • Ta má na starosti místní kulturu, životní prostředí, komunikace, dopravu, obchod, bezpečnost a samosprávy.
  • Má 3 části: parlament, předsedu vlády (president de la Generalitat) a výkonnou radu (Consell executiu).
  • Consell executiu má 14 členů a 1 z nich je ministr pro zahraniční akci, institucionální vztahy a transparentnost. Tím je v současnosti Alfred Bosch.

Teď tu tak během pouhých čtyř let máme čtvrté parlamentní volby. Jenže pokud se katalánská otázka nevyřeší, nepodaří se ani sestavit pevnou koalici, takže je možné, že tu brzy budeme mít páté nebo i šesté volby.

Není taková nestabilita pro vaše zájmy ideálním stavem?

Myslíte to tak, že čím hůře tím lépe?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější