Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zatím jsme dohromady nabili mobil, říká o spolupráci s TOP 09 a Starosty šéf lidovců

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Proti vládnímu populismu živenému penězi z ekonomického boomu se bojuje těžko, říká o současných nízkých preferencích KDU-ČSL její předseda Marek Výborný. V rozhovoru pro Deník N také přiznává, že zvažuje své setrvání na postu šéfa s ohledem na tragickou událost v rodině, která ho postihla.

Před zvolením jste říkal, že lidovce chcete dostat k preferencím sedm až deset procent. Tak proč se to pořád nedaří?

Je tam celá řada faktorů, nerad bych všechno svaloval na celkovou politickou situaci. Svůj podíl viny na tom máme i my. Snažím se vyburcovat členskou základnu KDU-ČSL, máme spoustu šikovných a úspěšných starostů v obcích a městech. Na druhou stranu vláda využívá ekonomický boom, má relativně solidní zdroje pro plnění svých mnohdy jednoznačně populistických slibů, a proti tomu se bojuje velmi těžko. Preference nám porostou, ale je to běh na dlouhou trať.

Podle posledního průzkumu si hnutí ANO dokonce polepšilo, minimálně si svou pozici drží. Voliči zjevně nikoho jiného než Babišovo hnutí nechtějí.

Nesrovnával bych realitu listopadu 2019 a situaci v roce 2021. Vůbec nevíme, co bude. Mohou nastat turbulence v ekonomice, vláda může příští rok zjistit, že nebude mít dostatek finančních zdrojů na pokrytí všech svých slibů, které voličům dala.

Čekáte tedy, až vládě dojdou peníze?

Nečekám, ale neměli bychom být zbytečně nervózní, že se nám teď hned nedaří dostat preference KDU-ČSL o čtyři pět procentních bodů výš. Ani jsem to nečekal.

Po svém zvolení jste řekl, že jste vyhrál díky nové energii a síle a chcete věci dělat líp. Co tedy děláte jinak?

Nechci to porovnávat se svým předchůdcem. Na řadu věcí, které dělal Pavel Bělobrádek, jsme navázali. Za důležitý považuji kontakt s veřejností. Musíme jít mezi lidi. S naší vizí objíždíme republiku. V srpnu jsme představili petici za ústavní ochranu vody a půdy.

Po zvolení jste mluvil o tom, že chcete vrátit do strany řád a pořádek. Předtím jste tedy měli ve straně chaos?

Ne. Obecně jsem konzervativně založený politik, řád vnímám jako něco pozitivního. Není to sekýrování nebo autoritářské ovládání. Jako předseda nemohu zasahovat do věcí týkajících se krajských organizací, na druhou stranu je potřeba více než 21 tisíc členů KDU-ČSL vyburcovat a motivovat k aktivnímu zapojení se do politiky i na úrovni obcí, měst a krajů. U petičních stánků musí někdo stát a jsou to naši členové a sympatizanti. Snažím se aktivně moderovat diskusi třeba o senátních kandidátech a neponechat to jen na regionech. V tomto smyslu to pravidla a řád dostalo.

To se předtím nedělo, že vaši spolustraníci neměli chuť se zapojovat do stranického života?

Po volbách v roce 2017 jsme skončili v opozici a ve straně byla jistá míra letargie a pasivity. Doufám, že se nám podaří stranu více motivovat a vyburcovat ji k aktivnímu přístupu a definování vlastních cílů. Pokud nebudeme sjednocení, uvěřitelní, nepodaří se nám oslovovat širší veřejnost.

Říkal jste, že témata jsou mimo jiné ochrana vody a půdy, nicméně téma ochrany životního prostředí si teď vzala i TOP 09 a další strany. Čím se chcete lišit?

Ne nutně chceme tvořit téma nebo program, který by se měl lišit od konkurence. Zajímá nás prospěch občanů této země a její budoucnosti. I zelenou politiku jde dělat konzervativně.

Spíš mě zajímá, čím chcete skutečně lidi zaujmout. Piráti mají digitalizaci, téma ekologie teď otevřela i ODS. Starostové se pustili do boje s nelegálními exekucemi, TOP 09 hledá kandidáta na prezidenta. Čím chcete oslovit voliče vy?

ODS je tady pro podnikatele. Nevím, pro koho je tu dnes sociální demokracie, ale KDU-ČSL je tu pro

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

tiskove@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější