Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proruská síť kolem Hradu. Kam až sahají kontakty lidí, kteří vodí k Zemanovi separatisty

Prezident Miloš Zeman s Mychajlem Ťaskem (uprostřed) a Vasylem Džuhanem (vpravo). Foto: Jiří Ovčáček / Twitter
Prezident Miloš Zeman s Mychajlem Ťaskem (uprostřed) a Vasylem Džuhanem (vpravo). Foto: Jiří Ovčáček / Twitter

Dlouhodobé styky prezidenta Miloše Zemana a rusínské organizace z Dašic na Pardubicku vyvolaly v posledních měsících několik diplomatických skandálů, které pak muselo hasit ministerstvo zahraničí. Deník N proto zjišťoval, kdo všudypřítomní rusínští aktivisté jsou a kam až sahají jejich mezinárodní kontakty. Je zřejmé, že jsou napojeni na špičky proruské i dezinformační scény nejen v Česku, ale i v dalších evropských zemích.

Dašice jsou dvoutisícové městečko, které leží asi 15 kilometrů od Pardubic. V květnu 2014, kdy se na východě Ukrajiny rodily povstalecké republiky a rozhoříval se dosud neukončený válečný konflikt, na tamním náměstí T. G. Masaryka vznikla organizace s ambiciózním názvem: Světová rada Podkarpatských Rusínů. V jejím čele stanuli Vasyl Džuhan a Mychajlo Ťasko, jejichž rodiny v tomto městě provozují penzion a pivovar Dašické sklepy.

Z dokumentů, které spolek odeslal krajskému soudu, je zřejmé, že už tehdy kolem Ťaska s Džuhanem existovala mezinárodní síť lidí, kteří se vyznačují úzkými vazbami na Rusko, podporou separatismu na Ukrajině a odporem k současnému Kyjevu.

Organizace, která se zajímá o MH17

Kromě těchto dlouhodobých vazeb, k nimž se ještě vrátíme, Ťasko v posledních měsících navázal kontakty s další skupinou, jejíž aktivity vyvolávají pozornost na západ od našich hranic, zejména v Nizozemsku.

Organizace nazvaná Global Rights of Peaceful People (GRPP) v říjnu představila film MH17 – Call For Justice produkovaný bývalou novinářkou ruské státní stanice RT, který zpochybňuje výsledky vyšetřování pádu letu MH17, tedy že letoun nad Donbasem sestřelila ruská raketa Buk. Spolek také v Nizozemsku intenzivně lobboval za to, aby země neratifikovala asociační dohodu s Ukrajinou.

Ťasko v této organizaci udržuje styky především s Olegem Muzykou, který byl do revoluce na Ukrajině jedním z lídrů silně proruské oděské strany Rodina. Při samotné revoluci na přelomu let 2013 a 2014 se postavil na stranu prezidenta Viktora Janukovyče a osobně se účastnil incidentu, při němž v Oděse uhořelo téměř padesát lidí. Nyní žije v Německu a pořádá akce, na nichž požaduje vystoupení Německa z NATO, Ukrajinu viní z porušování lidských práv a její vedení v souladu s ruským pohledem na věc označuje za „fašistické“.

„Stál v čele Antimajdanu v Oděse, když tam v roce 2014 propukly nepokoje,“ popisuje Muzyku odborník na postsovětské země Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Ačkoliv se zmínky o Global Rights of Peaceful People dají dohledat už od roku 2015 – kromě zmíněných akcí se účastnila například pochodu na podporu doněckých povstalců v Německu – v Nizozemsku byla registrována až letos v dubnu. A teprve na počátku září spustila svůj facebookový profil, na němž promuje především zmíněný film o letu MH17. Mezi fanoušky má mnoho podporovatelů takzvané Oděské lidové republiky, tedy dalšího, byť neúspěšného separatistického projektu na Ukrajině. Jak uvedla ukrajinská agentura Unian, platforma původně uváděla jako jediný kontakt telefonní číslo s ukrajinskou předvolbou. Mezitím se ale místo něj na profilu objevil německý kontakt. Jinak se o organizaci dá dohledat velmi málo, jasné není především to, jak financuje své akce v různých částech Evropy.

Šíření propagandy

„Lidé spojení s GRPP se angažovali v řadě ruských či proruských organizací. Tito lidé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější