Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odešel Jan Stráský. Muž, který suploval Havla a s nímž by Klaus šel na severní pól

Poslední předseda federální vlády a bývalý ministr dopravy nebo zdravotnictví Jan Stráský. Foto: ČTK
Poslední předseda federální vlády a bývalý ministr dopravy nebo zdravotnictví Jan Stráský. Foto: ČTK

V 78 letech včera zemřel poslední federální předseda vlády Jan Stráský. Politik, který hrál významnou roli v rozdělení Československa, dvojnásobný ministr ve vládě Václava Klause i bývalý předseda Klubu českých turistů. Současná i minulá česká politická elita se shodla na jednom: odešel slušný a pracovitý politik. Už tohle není málo. Pro řadu z politiků byl Stráský navíc blízkým kolegou a přítelem.

Exprezident Václav Klaus, se kterým v 80. letech Stráský sdílel kancelář v Národní bance československé, jej označil za jednoho z nejbližších přátel. „Osud nás svedl dohromady do jedné kanceláře, když nás po roce 1968 vyhodili z našich zaměstnání,“ říká Václav Klaus. „Když teď vzpomínáme 30. výročí zahájení našich transformačních procesů – Jan Stráský byl jedním z těch, kteří se na nich po listopadu 1989 významně podíleli,“ napsal exprezident.

Sám Stráský spolupracoval na začátku 90. let i s Petrem Pithartem. „Byl jsem léta letoucí poměrně pevně začleněný do party Petra Pitharta, včetně jeho aktivit. Když se stal předsedou vlády, řekl mi, abych taky koukal něco dělat. Půl roku jsem byl jeho poradcem přes banky a pak jsem se stal místopředsedou vlády,“ vzpomínal na svůj vstup do vrcholné politiky Stráský v loňském rozhovoru pro Deník.

Zřejmě i jeho schopnost navázat dobré vztahy s lidmi velmi odlišných postojů mu pomohla vypořádat se s těžkým úkolem, před který byl postaven – napomoci k poklidnému rozdělení Československa. Stráský vedl od července 1992 do konce roku poslední federální vládu.

Pilip: Pracoval 20 hodin denně, ale nebil se v prsa

„Byl to předseda vlády, která měla zadání provést rozdělení státu, což zvládla. Samozřejmě tu byli i další aktéři, kteří se podíleli, nicméně federální vláda měla podstatnou roli. Dělení majetku, příprava mezistátních smluv mezi Českou a Slovenskou republikou a tak dál. Ta vláda měla těžké zadání a krátké termíny, v tomhle směru to byl nepochybně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější