Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tomio občas přiživuje obavy běžných lidí. Že jsem gay, mu ale nevadí, říká Osamu Okamura

Tomio mi v dobré vůli nabízel, jestli nechci kandidovat za jeho hnutí. Že jsem gay, mu nevadilo, říká architekt Osamu Okamura. V otevřeném rozhovoru pro Deník N opatrně přiznává, že jeho bratr, šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie, občas přiživuje v lidech obavy. „To ale neznamená, že přestává být mým bratrem,“ říká.

O víkendu jste na přednášce TEDx zmínil, že váš tatínek byl sociální patolog, který se specializoval na rozpad společnosti. Ve vaší rodině podle něj bylo všechno, co se učil, a taky ještě něco navíc. Co to bylo?

Samozřejmě v tom byla velká nadsázka, ale současně byl v naší rodině velký konflikt mezi rozdílnými kulturami a různými přístupy ke světu.

Připomeňme, že váš tatínek je z Japonska, maminka z Československa.

Je to tak. Oba v podstatě velmi vzdělaní, inteligentní, snažili se být konzistentní v tom, co se nám snažili předat. Často se ale rozcházeli v návodech, co je důležité nebo jaká řešení problémů jsou správná. A vycházelo to právě z různých tradic. Vznikala tak velká napětí. Nemyslím si, že bychom se s tím nedokázali úplně poprat, ale nebylo to vůbec jednoduché.

Proto se vaše maminka rozhodla do Československa vrátit? 

Tím to vyvrcholilo. Po deseti letech společného života v Tokiu nás popadla a řekla, že se s námi raději vrátí do komunistického Československa, než aby dál pokračovala v takovém vyhroceném způsobu života v Japonsku. Ale zajímavé zase bylo – a v tom možná cítím obrovskou sílu –, že se naši nikdy nerozvedli a tatínek za námi přes celou zeměkouli každý rok na několik týdnů létal.

To je v Japonsku běžné?

Naopak, je to až šokující. S víc jak jedním dnem dovolené v kuse se na vás kolegové dívají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější