Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zatímco učitelé stávkují, vědci sbírají ceny a my se můžeme podívat kytičkám pod sukénku

Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N
Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N

Středeční zprávy selektuje, vyhodnocuje a reprodukuje Ivan Adamovič.

Psali jsme

Vládě se podařilo ve Sněmovně schválit nový daňový balíček. Neobešlo se to ale bez kličky porušující zákon, neboť vládní koalice odhlasovala přerušení debaty, která nestihla proběhnout celá. Následovala vyhrocená debata o procedurálních pravidlech, blokování debaty, demonstrativní nehlasování celých poslaneckých klubů či premiérův výrok, že ho ve Sněmovně už neuvidí. Jan Tvrdoň k tématu dnes přispěl hned dvěma texty, zdezde.

Dnes se připojilo ke stávce učitelů, kterou vyhlásily odbory, na 6000 škol. Ministerstvo školství slíbilo 15procentní navýšení platů učitelů, ale nakonec schválilo jen 10 procent. A ani u nich si nejsou školy jisté, jestli je dostanou celé, protože dvě procenta z oněch deseti mají jít na nadtarifní složku, o níž může rozhodovat ředitel školy, jenže v minulosti byla právě tato složka ještě krácena. Ministr školství by rád naopak tuto volnější část navýšení ředitelům zvýšil, aby mohli učitele odměňovat nikoliv plošně, ale podle kvalit.

Dnes se udílely ceny Nadačního fondu Neuron. Petr Koubský hovořil se dvěma hlavními organizátory této nadace pro nadějné vědce. Kdo a proč ocenění získal, se dočtete zde.

Profil jednoho z oceněných, experimentálního botanika Jiřího Frimla, pak přináší Lenka Vrtišková Nejezchlebová. Aneb když na kytku přijde jaro…

Petra Procházková hovořila s afghánskou političkou Favzíjou Kufí, která navštívila festival dokumentárního filmu v Jihlavě. Odvážná žena, která se nebojí prosadit ani ve světě tradičně ovládaném muži – a nenávistí ke svobodněji myslícím ženám.

Když nemáte zajímavé informace, pořád ještě můžete předstírat, že jste něco tajného investigativně vypátrali. Takové postupy předvádí novinář Luboš Xaver Veselý a redaktor Deníku N Jan Moláček jim věnoval svůj komentář.

Do českých kin přišel slovenský snímek Budiž světlo zabývající se rodinnou krizí na pozadí militarizující se slovenské vesnice. Přinášíme rozhovor s režisérem Markem Škopem.

A sportovec nakonec. Seznamte se s Tomášem Egertem, který se z regionální univerzitní ligy v Česku vypracoval do jedné z nejnáročnějších lig na světě.

Co si přečtete ve čtvrtečním tištěném vydání?

– Policie: Babiš využil rodinu k zisku pozemků
– Vnitro chce pozastavit činnost politickému Listu Jaromíra Soukupa
– Afghánka boří představy o ušlápnutých muslimských ženách a despotických mužích
– Opravdový hrdina je pro mě Halík, říká syn Husákových dětí
– Komentář: Po fake news jsou tu fake investigace Lubomíra Xavera Veselého
Rasismus je tu normální, ale už ho nevnímám, říká vítkovický hokejista Lakatoš

Zajímavosti a kuriozity odjinud

Provozovatel televize Barrandov Jaromír Soukup musí podle soudu uvést na pravou míru slova moderátora Jaromíra Soukupa, která dehonestovala aktivity Národního divadla v Praze, píší Novinky.cz.

Informaci o tom, že drogerie Rossmann zavádí nově i bezobalový prodej, přinesl server iDnes ve zprávě s lechtivým titulkem Zboží se svléká donaha.

Trumfuje server Blesk.cz. Na informaci o tom, že v Botanické zahradě Troja začíná výstava Intimní život rostlin, vábí čtenáře titulkem Kytičkám nakouknete přímo „pod sukně“.

Idol americké mládeže James Dean si zahraje v novém filmu – 64 let po své smrti, píše Huffington Post. V chystaném filmu z prostředí války ve Vietnamu Finding Jack jeho postavu doklíčovali s pomocí pokročilých počítačových efektů.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější