Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když je někdo lepší než vy, je rasismus to nejsnazší, jak mu ublížit, říká hokejista Lakatoš

Dominik Lakatoš přestoupil do Vítkovic před začátkem probíhající sezony z Liberce. Foto: ČTK
Dominik Lakatoš přestoupil do Vítkovic před začátkem probíhající sezony z Liberce. Foto: ČTK

Hokejista Dominik Lakatoš reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa do dvaceti let, s Libercem vyhrál mistrovský titul a vedle střetů s protihráči musí od začátku kariéry snášet i rasistické pokřiky soupeřů a fanoušků. „Už jsem se naučil to nevnímat. Když nechci, podobné pořvávání ani neslyším,“ říká pro Deník N.

Běží předposlední minuta přátelského utkání mezi Prostějovem a Vítkovicemi, domácí odvolávají brankáře a kouč extraligového klubu posílá na led i Dominika Lakatoše, který vybojuje v obranném pásmu puk, narazí si se spoluhráčem a do prázdné branky upraví na konečných 4:2 pro Vítkovice.

Do konce utkání sice zbývá ještě 56 vteřin, ale kapitán Jan Výtisk spolu s trenérem Jakubem Petrem stahují svůj tým z ledu. Důvod? Po drobné rozmíšce mezi Lakatošem a jedním z prostějovských hokejistů se totiž z tribun ozývalo: Cikáne, cikáne, cikáne!

Lakatoš v mládežnických kategoriích reprezentoval Česko. Na mistrovství světa do dvaceti let v roce 2016 se z gólů nejlepšího českého střelce turnaje radovali možná i příznivci Prostějova, kteří si teď neodpustili rasistická hesla. „Tohle se ale nestává příliš často,“ ujišťuje Lakatoš, který má romské kořeny po otci.

„Kdybych se měl bavit o fanoušcích z Prostějova a jejich trenérovi, nenašel bych teď adekvátní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější