Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Studio N: Afghánka boří představy o ušlápnutých muslimkách a despotických mužích

Studio N je zpravodajský podcast Deníku N. Aktuální témata, původní zprávy, komentáře. Moderuje Filip Titlbach
Studio N je zpravodajský podcast Deníku N. Aktuální témata, původní zprávy, komentáře. Moderuje Filip Titlbach

Favzíja Kufí se narodila před 34 lety v horské afghánské provincii Badachšán. Po pádu režimu tálibů se zapojila do politiky, nejdříve jako tvář kampaně za navrácení dívek do škol. V roce 2005 poprvé kandidovala do parlamentu a byla zvolena. O pět let později byla zvolena znovu a v roce 2014 se stala jedinou ženou, která kandidovala v prezidentských volbách. Dnes boří představy o ušlápnutých muslimských ženách a despotických mužích. Mluvila s ní Petra Procházková.

Deník N nedávno upozornil na to, že v celém Česku je jen jediná obec, které se podařilo zcela dostat všechny děti z ubytoven. A tou je Praha 7. Při pátrání po tom, jak se to městské části povedlo, se Jana Ciglerová dostala k jedné konkrétní rodině, které radnice pomohla k sociálnímu bytu. Příběh rodiny Břízových s osmi dětmi se ale odvíjel jinak, než to ze začátku vypadalo. Poslechněte si celý podcast.

Podcasty Deníku N najdete každý všední den na našem webu a v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcasts, Google PodcastsPodbean. Rozjezd Studia N podpořil grantem Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Studio N

Komentáře, Nezařazené, Podcast Studio N

V tomto okamžiku nejčtenější