Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropa vyzařuje impotenci. Propadla výmyslu zvanému mezinárodní společenství. Nic takového neexistuje, říká analytik

Dan Schueftan, izraelský odborník na bezpečnostní problematiku a Blízký východ. Foto: Jan Kudláček, Deník N
Dan Schueftan, izraelský odborník na bezpečnostní problematiku a Blízký východ. Foto: Jan Kudláček, Deník N

Jedinou opravdovou změnou ve světě je Trump. Jeho plán pro Blízký východ ale bude k ničemu. Merkelová udělala největší chybu 21. století. Evropané jsou nezodpovědní. Hloupý může být každý, ale k tomu, abyste byli idiotem, potřebujete vzdělání. Kdo chce dohodu s Íránem, chce íránskou jadernou bombu. Kdo je s Ruskem, je proti Americe… Izraelský expert na bezpečnostní problematiku Dan Schueftan si nebere servítky. Má jasné, vyhraněné názory a dokáže je srozumitelně vysvětlit. Jako akademik rád provokuje a je na něm znát, že si to užívá. Deník N s ním v Praze mluvil o světě, Evropě, Rusku, Izraeli, migrační krizi i svazcích homosexuálů. Někomu se jeho slova o Evropanech nebudou číst dobře, Evropu má ale rád a obdivuje ji za to, co dokázala. A miluje Prahu.

Svět se změnil, prezidentem USA je Donald Trump, zuří války na Ukrajině, v Sýrii a v Jemenu, roste síla Číny, silným vůdcem se stal turecký prezident Erdogan, do mezinárodních vztahů vstoupil další tvrdý hráč, saúdský korunní princ Mohamed, opět se rozhořela íránská krize. Jak byste popsal stav, ve kterém se svět právě nachází?

Máte pravdu, že se hodně věcí změnilo. Ale až na jednu výjimku nemyslím, že jde o změny fundamentální. Tou výjimkou je příchod Donalda Trumpa. Nebo ještě lépe vyjádřeno, odchod Baracka Obamy, to je ještě výraznější. Jeho dopad na mezinárodní řád byl dalekosáhlý a dnes jsme svědky snahy napravit škody, které on, a také jeho předchůdce George Bush mladší, napáchali. Celých 16 let násobili problémy, které Amerika měla tak jako tak – hospodářský vývoj, státní dluh a tak dále.

Bush udělal něco, co neměl – a to nemám na mysli odstranění Saddáma Husajna a porážku irácké armády, ale likvidaci protiváhy vůči Íránu a jeho naivní ideu, že může do Iráku přinést demokracii.

Obama byl ještě horší. Z mého pohledu to byl nejneschopnější americký prezident v oblasti zahraniční politiky od druhé světové války. Přímo ztělesnění ideologie slabosti. Rezignoval na silnou pozici USA a převzal evropský přístup vzdát se použití síly s vírou, že stačí „soft power“ (měkká síla – prosazování hodnot, kultury a zahraniční politiky, pozn. red.). Proti ní nejsem, někdy účinná je.

Ale aby vaše hezká slova fungovala, potřebujete mít v záloze jako hrozbu i klacek. Důležité je pochopit povahu světového řádu a roli Ameriky v něm. Od 2. světové války máme americký světový řád a za USA v něm dodnes neexistuje náhrada. Není jí rozhodně Evropa.

Na to, abyste si mysleli, že Evropa dokáže světový řád ustavit podle sebe, musíte mít pořádně vyvinutý smysl pro humor. Není jí dokonce ani Čína. Přestože stále sílí, nový řád neutváří, protože chápe, že ještě několik příštích desetiletí nebude připravená ho převzít. Ale ví, že nějaký potřebuje a že jedinou variantou je Amerika.

Jaká je tedy její současná role?

Americký prezident je z titulu funkce obráncem svobody. Evropští politici toho schopni nejsou. A ačkoliv Evropu uznávám jako tvůrce těch nejdůležitějších hodnot, bránit je nedokáže a nelze jí věřit. Dodnes ji traumatizují důsledky 1. světové války, Evropané se s nimi stále neumějí vyrovnat a chovají se nezodpovědně. Zachránili je Američané. To se pak stalo i ve 2. světové válce a stalo se to i v té třetí, známé také pod označením studená.

A důsledky vidíme: Evropané buď existenci ohrožení popírají, nebo nejsou ochotni pro svou obranu udělat, co je potřeba. Domnívají se, že stačí starat se o vlastní pohodlí, a pokud nastane nějaký problém, přijdou američtí vojáci a budou za Evropu prolévat krev, zatímco oni se nijak vážně nezapojí.

Dan Schueftan (68) je izraelský akademik, který se věnuje bezpečnostní problematice na Blízkém východě. Vede Centrum národně-bezpečnostních studií na Haifské univerzitě, vyučuje i na její Škole politických věd. Učil příslušníky izraelské armády. Radil premiérům Jicchaku Rabinovi a Arielu Šaronovi a působil v izraelské Radě národní bezpečnosti.

Pokud jde o výdaje na obranu, není Evropa žádný velký hráč. K navýšení ji vyzýval už Obama, nejen Trump. Ale Evropané se starají v podstatě jen o to, kam pojedou v zimě na lyže. To je celá Evropa: jde jen o lyžařské dovolené. Jakmile se pobyt na horách dostane do konfliktu s výdaji na armádu, tak žádné výdaje na armádu nebudou.

Kdyby lyžařským dovoleným překážely děti, nebudou mít Evropané žádné děti. Jsou to vlastně velmi pesimističtí lidé. Protože děti jsou jediné měřítko, kterým lze smysluplně změřit optimismus. Nevím, kolik lidí dnes čte Schopenhauera (německého filozofa, pozn. red.), ale on měl takový termín: Wille zum Leben. Vůle žít. Pokud děti považujete za přívažek a máte jen 1, nebo 1,3 v průměru, tak tím vlastně ukazujete, že jste ztratili vůli žít.

Ano, Evropa může být Evropou, dokud je Amerika Amerikou. Jinými slovy: dokud bude Amerika ochotná přijít vás bránit, můžete být nezodpovědní. Platilo to donedávna, kdy měly Spojené státy „evropského“ prezidenta. Kdo ale bude světový řád bránit teď?

První možností samozřejmě je popírat existenci problému. V tom jsou Evropané velmi dobří. Popírat, že Rusko je agresor. Popírat, že Rusko je nepřítel, a to nejen vyčkávající na hranicích. Víte, NATO je krásná věc. Ale je určeno k vojenské obraně proti vojenskému útoku.

Rusko se ale dnes snaží zničit západní způsob života, aby mohlo nastolit svůj. Musíte se mu tedy bránit na mnoha nejrůznějších frontách. Provádějí špionáž, zmocňují se, podkopávají… Samozřejmě to ale nevynalezl Putin, dělalo to už carské Rusko, komunistické Rusko, dělá to i Putinovo Rusko.

Evropané si žijí své pohodlné životy a nebezpečí si nepřipouštějí. Ani když si ho intelektuálně a analyticky uvědomí, když o něm získají dostatek zpravodajských informací, stejně je to nepřiměje k činům. Hodlají se stát závislými na ruských energiích, na plynovodu Nord Stream 2, navzdory faktu, že Rusko je jejich nepřítelem. Protože si řeknete, že když bude plyn levnější, budete moct jet na tu dovolenou na lyže.

Nebo jiný příklad: Írán je velká hrozba a velký nepřítel. Jak s tím nejlépe naložit? Nejprve to popřete a pak budete s Íránem spolupracovat proti Spojeným státům. Velmi evropské.

Kdo podporuje dohodu s Íránem, podporuje íránskou jadernou bombu

Když mluvíte o tom, že Evropa není schopna projektovat svou sílu navenek, není to tím, že není jednotná, ale že jde o 28, v budoucnu 27 jednotlivých států, které nejsou schopny vytvořit jednotnou zahraniční a bezpečnostní politiku?

Ne, ten problém je mnohem hlubší. Evropa projektuje impotenci. Propadla výmyslu zvanému mezinárodní společenství. Nic takového

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Donald Trump

Evropská unie

Migrace a uprchlíci

Rozhovory

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější