Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: První adept na Hrad, šlechta nenáviděná i vzývaná a Kocábův obmyslný prognosťák

Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N
Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N

Je úterý, děti (tedy některé) mají zítra volný den a pro rodiče (nejen) tu mám výběr toho nejzajímavějšího, na co jsem dnes při prohlížení internetu narazil.

Z dnešních zpráv, zjištění, analýz a komentářů vybíral Libor Stejskal

Pavel for Prezident? Pokud by to bylo třeba a nenašla by se žádná jiná osobnost, kterou bych mohl podpořit, kandidaturu na prezidenta bych neodmítl, svěřil se generál ve výslužbě Petr Pavel v rozhovoru s Petrou Procházkovou. Deník N tak možná přijde o člena své redakční rady, protože to se s politickým angažmá neslučuje. Nicméně rozhovor je zajímavý. Zejména tím, jak v něm generál Pavel hovoří o svém členství v KSČ, strýčcích z Ameriky i Sovětského svazu a v neposlední řadě také tom, co si myslí o současném prezidentovi a jeho okolí.

Šlechta nenáviděná i vzývaná Češi to mají se vztahem ke své aristokracii nejméně posledních sto let dost složité. Za první republiky jí pohrdali, za komunismu nenáviděli (tedy ne všichni, ale mnozí ano) a teď se zase opájejí (dtto) romantickými představami o návratu monarchie. Publicista Martin Groman ve svém komentáři rozebírá, proč je něco takového zcela nereálné, ale zároveň se zamýšlí i nad tím, čím může česká a moravská šlechta dnešní společnost inspirovat.

Obmyslný Komárek a jeho prognosťák Třicet let po pádu komunistického režimu sepsal rocker Michael Kocáb vzpomínky na rok 1989, během něhož se nejdříve spolu s Michalem Horáčkem snažili navázat dialog s tehdejší mocí a po 17. listopadu se aktivně po boku Václava Havla a dalších disidentů zapojil do práce Občanského fóra. O tom všem si s ním povídala kolegyně Renata Kalenská. „Za Komárkem nás hned 19. listopadu poslal tehdejší komunistický premiér Adamec, a to v situaci, kdy jsme netušili, co Prognostický ústav je. Když jsme však za ním přišli, okamžitě jsme ho začali podezírat z obmyslnosti. Mimochodem, slovem obmyslnost nahrazuji peprnější výrazy,“ objasňuje Kocáb v rozhovoru některé méně známé okolnosti a nešetří detaily.

Od Jindřicha VIII. k brexitu Důvody, proč si Britové v referendu vybrali odchod z Evropské unie, a toho, co se v ostrovním království děje nyní, se chápou dost těžko. A nejen nám Středoevropanům. Pokouší se to vysvětlit historik a sociolog Dennis Smith, kterého zpovídal kolega Jan Kudláček. A dostali se až k časům Jindřicha VIII. (to je ten, co měl šest žen), koloniálnímu Španělsku, vylodění v Normandii za druhé světové války a komunistické Číně.

Filip Titlbach pro vás připravil pravidelný podcast Tentokrát – jak jinak – o zítřejší stávce učitelů (Andrej Babiš tvrdí, že jeho vláda dává do školství nejvíce peněz a kolegové Adéla Skoupá a Jan Tvrdoň zjišťovali, co říkají skutečná čísla) a osudech obrazu, kterému se říká česká Mona Lisa. Poslechněte si.

Proč čeští doktoři odcházejí do Německa? No, přeci kvůli penězům, řeknete si. Jenže takto jednoduché to není. Těch důvodů, neméně závažných, je víc, jak ukazují příběhy několika lékařů, které oslovila kolegyně Eva Mošpanová. Pochopit tuto skutečnost je prvním krokem k tomu, aby se situace změnila.

Cosi divného na FSV UK Čínské peníze na konference Střediska bezpečnostní politiky, sociolog Václav Štětka před etickou komisí, obvinění ze šikany… Co se děje na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy zjišťovala Hana Mazancová.

Chcete tip na dobrou detektivku? Tady je. U knihy Krev je můj chleba amerického spisovatele Lairda Barrona se – alespoň podle našeho spolupracovníka, autora recenze Tomáše Fojtíka – nudit nebudete.

Pro nás je hodně důležitý Jan Palach Jinými slovy: Mezi dnešními texty na webu Deníku N nechybí ani další díl z cyklu Renaty Kalenské – Děti Husákových dětí.

Co si mimo jiné zítra přečtete v tištěné verzi Deníku N

  • Stávka škol upozorňuje i na platový socialismus
  • Klub politické komunikace chce kultivovat profesi mluvčích, například prostřednictvím přednášek
  • Bála jsem se, říká k Trumpovi odvolaná ambasadorka USA na Ukrajině. Kongres zveřejnil její výpověď
  • Cílem fondu Neuron je zlepšit společnost podporou vědy, říkají představitelé nadace, která každoročně rozdá oceněným vědcům k deseti milionům korun. Jejich inspirátorem je mecenáš Josef Hlávka
  • Fotbalista Tomáš Egert se před více než dvěma lety vydal do anglického Derby, aby získal vzdělání a aby se popral o šanci v profesionálním fotbale.

Co dál stojí za povšimnutí

Premiér Andrej Babiš se pro ČT 24 vyjádřil k článku New York Times o tom, že Česko a Maďarsko zneužívají systém zemědělských dotací EU. „Je to zmanipulované, je to nesmysl. New York Times je totální anti-Trump a o nezávislosti některých novinářů si můžeme povídat. Je to manipulace, já to odmítám.“ Americký deník upozornil na to, že společnost Agrofert loni obdržel nejméně 959 milionů korun na evropských dotacích.

Soudní dvůr EU označil za diskriminační polský zákon snižující důchodový věk soudců. Ten zavedl rozdílný věk pro odchod do penze u žen a mužů. Podle soudu může vyvolávat pochybnosti o nezávislosti soudů a je v rozporu s unijním právem. Zprávu přinesla ČTK.

Stanislav Grospič z KSČM se ve Sněmovně omluvil za svá vyjádření pro Český rozhlas. „Mé nešťastné vyjádření tak nebylo myšleno. (…) Velice se za svoje vyjádření omlouvám.“ Vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa byl podle něj nešťastný a tragický. Informovala o tom Česká televize. Podle Grospičových dřívějších slov nebylo obsazení Československa v roce 1968 okupací a lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod.

Ruský generál vyšetřovacího výboru Drymanov u soudu obvinil vyšetřovatele FSB, že mu během domovní prohlídky vypili drahý alkohol uložený ve sklepě. Drymanovovi hrozí vysoký trest za přijetí úplatku ve výši milion dolarů. Zprávu přinesl server PASMI.ru.

Polští vědci zjistili, že kolonie až milionu kanibalských mravenců izolovaných po řadu let v jednom bývalém sovětském protiatomovém bunkru kamsi zmizela. Více informací najdete na serveru Newsweek.

Na konec se vždy snažím dát nějakou odlehčenou, zábavnou informaci. A dneska je to opravdu psina. Třetina Čechů ze všech evropských lídrů nejvíce důvěřuje Vladimiru Putinovi, jen o něco méně jich nejvíce spoléhá na Viktora Orbána, zjistila agentura Pew Research Center a informoval o tom iRozhlas. Ale netřeba klesat na mysli. V další členské zemi EU a NATO, Bulharsku, věří nejvíce ruskému prezidentovi dva ze tří lidí. Anebo to vůbec není k smíchu?

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější