Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cyklisté zažalují Brno za to, že jim chce zakázat jízdu jednosměrkami v protisměru

Kolem 300 cyklistů projelo Brnem při velké jarní cyklojízdě na podporu cyklistické dopravy ve městě. Foto: ČTK
Kolem 300 cyklistů projelo Brnem při velké jarní cyklojízdě na podporu cyklistické dopravy ve městě. Foto: ČTK

Spolek Brno na kole hodlá žalovat město kvůli rušení obousměrných cyklopruhů v centru. „Žalobu podáme do konce roku, právní kancelář už to připravuje. Chceme napadnout několik úředních rozhodnutí, takže půjde o několik žalob,“ vysvětlil mluvčí spolku Marek Lahoda.

Spor mezi spolkem, městem a policií se táhne už několik měsíců. V rámci zavádění rezidentního parkování v centru města policie doporučila zrušit několik obousměrných cyklopruhů. Ačkoliv se úředníci dopravního odboru magistrátu mohli rozhodnout jinak, nakonec cyklopruhy ruší. To se cyklistům nelíbí, protože podle nich není k rušení důvod a pouze to zhorší jejich bezpečnost v ulicích.

„V těch místech není zvýšená nehodovost, všechno odpovídá normám, vůbec to nedává smysl. Pokud by se obousměrný průjezd cyklistů zrušil, zavedl by se nebezpečný precedens, že si magistrát může rušit, co ho napadne,“ myslí si Lahoda.

Spolek názor nezměnil ani po páteční schůzce s radním pro dopravu Petrem Kratochvílem (ODS), kde mělo dojít ke kompromisu. Obě strany si pouze řekly, že si město ještě nechá zpracovat svůj právní posudek.

„Na schůzce zástupci spolku informovali, že jsou rozhodnutí podat žalobu na vydání nového nařízení na dvě oblasti placeného stání, a to na cykloobousměrky na ulici Rumiště a Radnická. Ze strany města už dříve došlo ke vstřícným krokům, kdy se podařilo po jednáních s policií zachovat většinu cykloobousměrek,“ uvedla Anna Dudková z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Radní Kratochvíl po ní vzkázal, že zrušené průjezdy mohou lidé na kole objet. „V případě Radnické lze například jet alternativně přes Mečovou a Dominikánské náměstí. Pokud jde o cykloobousměrku na Mendlově náměstí, byla na schůzce prezentována možnost jiného řešení, na kterém panuje shoda. Studie možného řešení pohybu cyklistů nabízí výrazně bezpečnější trasu, než je ta dosavadní,“ dodala Dudková.

Nerušit, co funguje

„Rozpoutejte tam peklo“,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Doprava

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější