Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koalice a komunisti vědomě porušili zákon. Prolomení obstrukcí už jednou u soudu prošlo

Analýza Jana Tvrdoně: Středa 6. listopadu 2019 se zapíše do dějin českého parlamentarismu jako den, kdy sněmovní většina vědomě porušila zákon. Hnutí ANO a sociální demokraté s komunisty v zádech totiž hlasováním ukončili probíhající rozpravu k daňovému balíčku a rovnou přešli k hlasování. Proti sobě tak stojí princip, že většina má mít možnost prosadit svou vůli, a dodržování zákonných pravidel.

„Nabízeli jsme věcné jednání o konkrétních návrzích a vládní koalice místo toho, aby naši nabídku využila, flagrantně porušila zákon o jednacím řádu, aby silou prohlasovala zvýšení daní tuto středu. Porušování zákona akceptovat nebudeme a pravděpodobně se sejdeme u Ústavního soudu,“ řekl Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09. „Jde o zjevné porušení zákona,“ uvedl také poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Kriticky se na krok vládní většiny dívá i šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Koalice vědomě opakovaně porušila zákon. Jednací řád je zákon. Kdy to skončí? Příště nám dají 30 minut, deset minut nebo minutu? Nebo nebudeme vůbec diskutovat? Je to nebezpečné,“ uvedl Stanjura.

Co se vlastně stalo? Babišova vláda předložila Sněmovně daňový balíček, což je novela zákona, která zvyšuje některé daně. Vláda chce více zdanit alkohol, cigarety nebo hazard. Kromě toho ale ruší daňovou výjimku u životních pojištění nebo zvyšuje poplatek za zápis do katastru. Opozice s těmito změnami nesouhlasí natolik, že se je rozhodla blokovat obstrukcemi. Ty ale koalice prolomila tím, že odhlasovala ukončení diskuse.

„Rozumíme, že obstrukce jsou legitimní. Je ale rozdíl mezi obstrukcí a destrukcí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Šéf nejsilnějšího sněmovního klubu na tiskové konferenci také řekl, že vláda opozici nabídla, aby se o daňovém balíčku diskutovalo více, nabídka však zůstala oslyšena. Podle Faltýnka je zcela legitimním právem poslanců odhlasovat, kdy debata končí. „Sněmovna na to má právo, Sněmovna je suverén,“ řekl Faltýnek.

Předně: opozice má v tomto případě pravdu. Vládní většina porušuje zákon a ví to. Oporu tomuto tvrzení přitom dává nejvyšší autorita

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější