Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po fake news jsou tu fake investigace

Nově zvolený radní ČT, moderátor internetové televize XTV a Českého rozhlasu Lubomír Xaver Veselý. Foto: Jan Moláček, Deník N
Nově zvolený radní ČT, moderátor internetové televize XTV a Českého rozhlasu Lubomír Xaver Veselý. Foto: Jan Moláček, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Poslanecká sněmovna vyšetřuje, kdo z jejích útrob vynesl videozáznam semináře s generálním ředitelem České televize. Zveřejnil ho na svém youtubovém kanále moderátor Českého rozhlasu a internetové televize XTV Lubomír Veselý. Po několika předchozích pokusech o zneužití postupů investigativní žurnalistiky k dezinformačním cílům se nejspíš už dá hovořit o novém trendu – po primitivním pseudozpravodajství se o slovo hlásí hra na investigativní odhalení.

Na samotném úniku videa není nic až tak divného. Že ho vyšetřuje Sněmovna, je pochopitelné, není ale žádný důvod, aby se nad ním pozastavoval kdokoliv jiný. Je jedním z úkolů novinářů snažit se získávat utajené materiály, a pokud je ve veřejném zájmu jejich zveřejnění, pak je zveřejnit.

O veřejném zájmu v tomto případě bude ještě řeč, nejdřív ale otázka, zda byl vůbec důvod seminář organizovat jako neveřejný. Z dostupných zpráv není úplně jasné, čí to byl nápad. Je to dost neobvyklé, podobné akce se v parlamentu konají většinou veřejně, s výjimkou debat o citlivých bezpečnostních tématech.

Server Aktuálně.cz citoval asistentku šéfa sněmovny Barboru Štenglovou, podle níž byla veřejnost vyloučená, protože „obě strany se tak dohodly“. Podle Seznamu to Radek Vondráček slíbil generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi, mimo jiné i proto, aby se ze semináře „nestalo politikum“.

Což je přesně to, čeho oba pánové nesmyslným tajnůstkářstvím pochopitelně dosáhli. A nejen toho. Navíc ještě akci a jejímu tématu – hospodaření ČT – dodali atraktivní odér čehosi podezřelého, co je třeba tutlat a čehož rozkrývání je nebezpečná práce, do níž se odvážně vrhají jen životem pohrdající investigativci.

Co vypátral Lubomír Xaver Veselý

Pomohli tak k tomu, aby se na české mediální scéně ještě výrazněji etabloval žánr

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější