Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mladí demokracii věří, i když s politikou spokojení nejsou. Velký průzkum dává důvod k optimismu

Stávka za klima Fridays for future. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Stávka za klima Fridays for future. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Mladí lidé chtějí být občansky aktivní, mít možnost cestovat, mají obavy o ceny bydlení. Plyne to z velkého výzkumu, který v srpnu provedla agentura Median mezi lidmi ve věku 18 až 30 let. Výzkum si zadala iniciativa Svobodný listopad z Univerzity Karlovy při příležitosti třiceti let od sametové revoluce.

Při výročích významných historických milníků se často šíří různé ankety ukazující velkou neznalost mladých v otázkách české a československé minulosti. Data z výzkumu agentury Median přitom ukazují, že na tom Česko zase tak špatně není. Sami mladí lidé totiž deklarují velký zájem o politické dění. Že je důležité účastnit se každých voleb, si myslí 81 procent z nich.

Samozřejmě je otázkou, nakolik se tento postoj nakonec přelije do účasti ve volbách. „Když se podíváme na deklarovanou účast ve volbách, u voličů v této věkové skupině není výrazně vyšší, než je tomu například u jejich rodičů,“ říká pro Deník N analytička agentury Median Jarmila Pilecká.

Podporu volební účasti se snaží přinést i některé nedávno představené návrhy zákonů. Starostové a nezávislí se pokoušejí zavést aktivní volební právo již od 16 let pro komunální volby, slibují si od toho vyšší občanskou angažovanost. Ale například sociolog Daniel Prokop říká, že to s volební účastí a zejména výsledky moc nepohne.

Ministerstvo vnitra zase představilo návrh, který kromě jednodenních voleb zavádí i korespondenční hlasování. To by mohlo umožnit i mladým lidem v zahraničí (např. na studijních výjezdech) lehčí přístup k volbám. Dnes je totiž možné volit pouze fyzicky na zastupitelských úřadech, což je pro drtivou většinu Čechů žijících v zahraničí nemožné či komplikované.

Zájem o politiku jako takovou však klesá s věkem. Podle Pilecké to platí zejména pro lidi kolem dvaceti let. „Určitá deziluze z politické scény může být dána i tím, že mladí lidé nemají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

17. listopad

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější