Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Plaga podvedl nás i Babiše, říkají odboráři. Jak jsou na tom ve skutečnosti čeští učitelé?

Návrat do k prezenční výuce byl pro některé děti náročný. Ilustrační foto: Fotolia
Návrat do k prezenční výuce byl pro některé děti náročný. Ilustrační foto: Fotolia

Ve středu bude podle odborářů stávkovat zhruba 6000 škol kvůli růstu platů. Premiér Andrej Babiš tvrdí, že je nechápe a že jeho vláda dává do školství nejvíce peněz. Co říkají čísla?

„Chceme se omluvit veřejnosti, rodičům a zřizovatelům, že jim ve středu více nebo méně zkomplikujeme život,“ uvedl dramaticky školský odborový předák František Dobšík pondělní tiskovou konferenci. „Po zpackaných jednáních, která jsou daná tím, že ministerstvo není schopné přistoupit k plnění slibů, jsme se rozhodli, že ve středu přerušíme práci,“ dodal. Potvrdil tak to, co odboráři oznámili už v pátek, že kantoři budou ve středu stávkovat kvůli platům.

Kolik přesně se jich ke stávce přidá, se uvidí až ve středu. Podle odborů se zatím plánuje připojit přes 6000 základních a středních škol, což je víc než půlka škol zřizovaných kraji nebo obcemi.

Mnohé z nich se ale nemusí zavřít úplně – pouze si na dveře vylepí ceduli, že stávku podporují. Podle ministerstva by ale bylo vzhledem k datu vyhlášení stávky „více než vhodné“, aby školy rodičům nejpozději v úterý oznámily, jestli budou jejich zaměstnanci stávkovat a v jakém rozsahu.

Odborářům vadí, že ač vláda začátkem roku slibovala navýšení učitelských platů pro příští rok o 15 procent, nakonec si učitelé polepší jen o deset procent. To ale samo o sobě není důvodem stávky, spor se totiž vede o způsob přerozdělování peněz. Tedy o to, jakou část peněz dostanou učitelé s jistotou, a jaká jim připadne na odměnách a příplatcích.

„Jednání ministra (Roberta) Plagy mě a učitelskou veřejnost zklamalo, oklamal nakonec i svého

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější