Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyber si: univerzita, nebo profesionální fotbal, řekli mu v Česku. V Anglii zvládá obojí

Tomáš Egert v dresu Oldhamu Athletic, do kterého přestoupil letos v létě. Foto: oldhamathletic.co.uk
Tomáš Egert v dresu Oldhamu Athletic, do kterého přestoupil letos v létě. Foto: oldhamathletic.co.uk

Fotbalista Tomáš Egert se před více než dvěma lety vydal do anglického Derby, aby získal vzdělání a aby se na Britských ostrovech popral o šanci v profesionálním fotbale. Dnes pětadvacetiletému obránci se povedlo oboje. Na univerzitě v Derby nastoupil na podzim do posledního ročníku sportovního managementu. Po štaci v druholigovém Burtonu a roční rekonvalescenci po zranění kolene momentálně hraje za Oldham ze čtvrté nejvyšší soutěže v Anglii.

Před dvěma lety se Tomáš Egert rozhodl ze dne na den změnit svůj život. Tehdejší obránce Vyšehradu, kde hostoval z Liberce, se ve třiadvaceti letech vydal studovat do Anglie. O necelého půl roku později už podepisoval profesionální smlouvu s tehdy druholigovým anglickým Burtonem.

Egert se tak dostal do povědomí českých fotbalových fanoušků jako stoper, který se z univerzitní ligy vypracoval až do jedné z nejnáročnějších lig na světě, kterou Championship bezesporu je. Navíc do druhé anglické ligy v minulosti odcházeli i hráči s potenciálem hrát za národní tým. Jako třeba před téměř čtyřmi lety z Mladé Boleslavi do Brightonu Jiří Skalák.

„Chápu, že hodně lidí bere můj přestup dodnes jako senzaci, protože tehdy ho tak popisovala některá média. Jenže já v té době měl před odchodem do Anglie ligový start za Liberec, hostování v druholigovém Žižkově nebo jsem byl během hostování ve slovenské Trnavě na její soupisce pro Evropskou ligu,“ upozorňuje Egert na to, že má za sebou poměrně velké zkušenosti s profesionálním fotbalem.

„Musíte si vybrat“

Egert, který fotbalově dorůstal v Bohemians 1905, odcházel do Británie z pražského Vyšehradu primárně proto, aby studoval univerzitu v Derby. „Pro Anglii jsem se rozhodl s vidinou kvalitního vzdělání a s tím, že začnu v univerzitní lize. Věděl jsem ale, že dříve nebo později si mě někdo vytáhne, že s profesionálním fotbalem neskončím,“ věřil si Egert po příletu do Derby, za které ještě předminulou sezonu hrál český reprezentant Matěj Vydra.

Pro Egerta byla možnost studovat klíčová. Potřeboval ale individuální plán, což mu v Česku neumožnili. „U nás se bohužel nedá skloubit profesionální fotbal a studium.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější