Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Autor hudby k Večerníčkům dostal nejvyšší ruské vyznamenání. Je to návrat ke kořenům, říká syn Vadima Petrova

Skladatel Vadim Petrov. Foto: ČTK/Šulová Kateřina
Skladatel Vadim Petrov. Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal českého hudebního skladatele Vadima Petrova nejvyšším ruským státním vyznamenáním pro cizince. Hudebník by měl ve středu převzít na ruské ambasádě Řád přátelství.

Českému skladateli ruského původu Vadimu Petrovovi udělil prezident Putin Řád přátelství, který je nejvyšším ruským státním vyznamenáním pro cizince. Oceněn byl na základě výnosu prezidenta „za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy, plodnou činnost pro sbližování a vzájemné obohacování národních kultur,“ stojí v oficiálním prohlášení ruské ambasády.

Vyznamenání by si měl převzít tuto středu na ruské ambasádě. Informaci potvrdil jeho syn Vadim. „Ocenění si můj otec převezme, bere to jako ocenění své celoživotní práce,“ řekl Deníku N s tím, že byl pozván na předávání cen přímo do Moskvy, kvůli zdravotnímu stavu se ho ale nemohl osobně účastnit. Vyznamenání pak vnímá především jako symbolický odkaz na ruské kořeny své rodiny.

„Naše rodina musela po velké revoluci Rusko opustit a následně našla nový domov v masarykovském Československu. Přesto první generace nikdy vazbu na ruskou historii, kulturu a jazyk neopustila. I hudba mého otce v sobě nese stopy Čajkovského a dalších velkých ruských skladatelů, stejně tak ale i klasických romantiků českých, jako byl třeba Antonín Dvořák. Mému otci je 87 let, narodil se tady, k České republice se hlásí, je hrdý na to, že vyrůstal na Žižkově. Cenu vnímá, kromě uznání svého díla, i jako jakýsi návrat ke kořenům své rodiny,“ vysvětluje Vadim Petrov mladší, který je v současnosti členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ruská ambasáda ve svém tiskovém vyjádření uvedla,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější