Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Protesty napříč Latinskou Amerikou: tamní vlády obviňují venezuelskou diktaturu

Násilné protesty v Chile donutily prezidenta Sebastiana Piňeru k vyhlášení mimořádného stavu. Concepcion, Chile, 20. 10. 2019. Foto: José Saavedra, Reuters
Násilné protesty v Chile donutily prezidenta Sebastiana Piňeru k vyhlášení mimořádného stavu. Concepcion, Chile, 20. 10. 2019. Foto: José Saavedra, Reuters

Současná vlna protestů v Latinské Americe od Ekvádoru přes Peru po Chile má jednoho společného jmenovatele: představitelé postižených států obviňují Venezuelu, že právě ona rozdmýchává chaos na celém kontinentu. O stopě diktátora Madura se mluví i na Haiti, v Hondurasu a Kolumbii. Situaci analyzuje spolupracovník Deníku N v Latinské Americe Tomáš Nídr.

„Superknírač“ Maduro vrací úder

Nicolás Maduro počátkem října vystoupil před své příznivce s mobilem v ruce, na kterém předváděl svou karikaturu v elastickém oděvu Supermana. „Ekvádorský prezident Lenín Moreno při svém vystoupení řekl, že to, co se u nich děje, je moje vina. Že pohnu svým knírem a svrhnu vládu,“ vykládal venezuelský diktátor a přitom mocně střihal kartáčem pod nosem. „Přemýšlím, kterou další vládu mohu svrhnout svým knírem. Nejsem Superman, jsem Superknírač,“ vtipkoval za dalšího důrazného převracení horního rtu.

Video stojí za zhlédnutí, Maduro jako by chtěl dokázat, že se v klaunství už dotáhl na svého uctívaného předchůdce Huga Cháveze. Jeho žertování o kníru, kvůli kterému se před třemi lety srovnával se Stalinem, zní o necelý měsíc později o dost mrazivěji. V Chile se pod masovými protesty kymácí administrativa prezidenta Sebastiána Piñery a obviňující prsty opět ukazují na Caracas, že svými provokatéry nepokoje akceleroval.

Latinská Amerika prožila žhavý říjen – o venezuelské stopě v protivládních akcích se mluvilo i na Haiti, v Hondurasu a v Kolumbii. Levicová tyranie si užívá svou hvězdnou hodinu.

„Může za to Venezuela“

Přitom na začátku roku to vypadalo, že Madurův režim už jen stříhá metr před svým zdánlivě nevyhnutelným pádem. Jenže socialistická diktatura všem očekáváním navzdory obrovský vnější i vnitřní tlak, kdy národ v ulicích a za podpory padesátky zahraničních demokracií vyžadoval, aby se vlády ujal vzdoroprezident Juan Guaidó, přečkala.

A přešla do protiútoku. Alespoň podle Uruguayce Luise Almagra, šéfa Organizace amerických států, který Venezuelu a také Kubu obvinil, že do Kolumbie, Ekvádoru a Chile přinášejí „násilí, rabování, ničení, politický útok na demokratický systém a silovou snahu o narušení ústavního pořádku“.

Ekvádor počátkem října zažil 11 dní divokých dní kvůli zrušení po desetiletí existující subvence na pohonné hmoty.

„Nikdy jsme tu neměli protesty spojené s takovou bestiální brutalitou, s únosy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější