Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pavel: Koblihy u metra rozdávat nebudu. Zemana si okolí vodí, byl jsem svědkem nedůstojné scény

Generál Petr Pavel se narodil v roce 1961 v Plané. Studoval na vojenských školách v Opavě, Vyškově, Brně, Camberley i na King’s College London. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Generál Petr Pavel se narodil v roce 1961 v Plané. Studoval na vojenských školách v Opavě, Vyškově, Brně, Camberley i na King’s College London. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Byl druhým nejmocnějším mužem v NATO, ale doma prý moc nevelí. Nevylučuje, že se vzdá klidu, který mu poskytuje vojenský důchod, a vytáhne do nové bitvy – o prezidentské křeslo. Generál Petr Pavel přišel na schůzku o deset minut dřív. Trvalo hodinu, než zapomněl na protokol a začal vyprávět o dědečkovi, tatínkovi, strýčku Toljovi a strýčku Jackovi, členství v komunistické straně, Putinově vychytralosti, Trumpově směšnosti i prezidentské roli, která podle něj kvůli Miloši Zemanovi dostává dost na frak.

Nemyslíte si, že profese vojáka, tím spíš generála, je tak trochu neperspektivní? Že za pár set let se naši potomci budou divit, co jsme to v 21. století vyváděli? Budete se svými výložkami definitivně patřit do minulosti?

Moje bývalá profese tu byla vždycky. Máme čím dál sofistikovanější způsoby, jak se vyhlazovat. Možná dnes méně harašíme zbraněmi, ale intenzita útočení je stále stejná, jen se tak děje formou nul a jedniček. Snaha neustále kontrolovat, řídit a ovládat je v nás hluboce zakořeněna.

To je mužské vidění světa.

Ne. I ženy chtějí ovládat.

Žijeme v době, kdy je nebezpečí velkého světového konfliktu větší než kdykoliv předtím?

Aniž bychom se zbavili onoho tradičního zabíjení se navzájem, vymysleli jsme nové způsoby – ekonomické, finanční, kybernetické a informační. Tak lze dosáhnout mnohdy větších výsledků než konvenčními zbraněmi.

Akorát pak není tolik utržených rukou, nohou, roztrhaných těl, krve a fyzické bolesti.

Na první pohled je to humánnější válčení, na druhou stranu některé kybernetické útoky mají potenciál zabíjet minimálně stejně jako konvenční zbraně.

Vyřadíte systém řízení letového provozu…

… zaútočíte na dopravní uzly. Nebo energetické sítě. Zdravotnická zařízení. Způsobíte mnohem více ztrát, než když někam shodíte bombu.

Pro Rusko i Čínu jsme jen onuce

Zdá se, že západní civilizace včetně nás Čechů žije v přelomové době. Už jen proto, že se společnost rozpadla na názorové tábory, které jsou od sebe oddělené hlubokými propastmi. Po třiceti letech se část lidí začíná odvracet od euroatlantické civilizace a vyzývá ke spolupráci s Čínou a Ruskem. Vidíte v tom přínos, nebo nebezpečí?

S Ruskem a Čínou nemáme společné dlouhodobé zájmy ani hodnotový systém. Navíc servilnost vůči Číně a Rusku nám nepřinese nic dobrého. Takto servilní jsme pro ně onucí, a tak s námi budou zacházet. Pro zemi naší velikosti je v tomto stále více konkurenčním světě možný pouze běh v týmu. V celku, který představuje jasnou sílu a perspektivu. Takovou perspektivu vidím v západním společenství. Řeči o tom, že máme vystoupit z NATO či EU, pokládám za velmi nebezpečné.

Jenže ty řeči vedou i naši nejvyšší představitelé.

Když Miloš Zeman řekne, že by BIS měla přestat honit ruské agenty a místo toho bojovat s korupcí, svědčí to o tom, že vůbec neví, jaká je působnost BIS. Navíc naprosto znevažuje její práci a podceňuje to, co se reálně děje. To, že tady Rusové intenzivně zpravodajsky působí, může popřít jen naprostý ignorant nebo člověk, který to záměrně odmítá vidět. A to se mi zdá pro tuto zemi nesmírně škodlivé.

Říkáte o sobě, že nerad stojíte stranou dění a že chcete věci ovlivňovat. Pokud máte pocit, že se blížíme ke křižovatce, nechcete se chopit řízení provozu? Třeba i ve funkci nejvyšší?

Je lepší vyčkat, až bude jasnější situace, než začít vykřikovat něco dopředu. Brod je ještě daleko.

Ano, kalhoty mohou ještě zůstat na místě. Ale neříkají vám už teď, že na sebe máte tuto roli vzít?

A že když někdo může, tak musí. To jsem slyšel mnohokrát. Ale tohle by nebyl rozhodující důvod k tomu, abych změnil názor.

Co by se tedy ještě muselo stát?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější