Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rus šéfem Interpolu? Jako nasadit lišku do kurníku, reagují USA. Ukrajina hrozí odchodem

Jedna ze stránek seznamu lidí hledaných ve světě Interpolem („Wanted“). Celkem je tímto způsobem 20. listopadu 2018 pátráno po 160 lidech. Z nich je 17 Čechů, například Viktor Kožený. Foto: repro interpol.int
Jedna ze stránek seznamu lidí hledaných ve světě Interpolem („Wanted“). Celkem je tímto způsobem 20. listopadu 2018 pátráno po 160 lidech. Z nich je 17 Čechů, například Viktor Kožený. Foto: repro interpol.int

Zatčeného prezidenta Interpolu, představitele bezpečnosti komunistické Číny, může vystřídat další zástupce autoritářského režimu. Hlavním favoritem policejního summitu v Dubaji je kandidát Kremlu. Volba už předem vyvolává v některých zemích odpor.

Novým šéfem nejvýznamnější mezinárodní organizace pro policejní spolupráci na světě by se měl stát sedmapadesátiletý ruský generálmajor Alexandr Prokopčuk. Jakmile toto jméno zaznělo, Ukrajina vystoupila s rezolutním protestem. Nelíbí se jí, že stát, kterého pokládá za agresora, bude mít v čele Interpolu svého člověka. A varuje před možným zneužíváním informací a dat, kterými vedení Interpolu disponuje.

Ovšem protest Ukrajiny vyznívá poněkud zvláštně ve světle dvou informací: zaprvé je Prokopčuk už několik let viceprezidentem Interpolu a má ke všem informacím přístup. Zadruhé je podle ukrajinských i ruských médií (TSN, Rosbalt) Alexandr starším bratrem Igora Prokopčuka, občana Ukrajiny, bývalého velvyslance této země v Litvě a nyní zástupce Kyjeva při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Oba se narodili v sovětské Ukrajině, nedaleko města Žitomir. Tam se Alexandr aktivně zapojil do práce Leninského komsomolu. A právě kariérní postup v této mládežnické organizaci ho donutil se v roce 1986 přestěhovat do Moskvy. Ještě před tím oba bratři v Kyjevě vystudovali Univerzitu Tarase Ševčenka.

Alexandr je původním vzděláním filolog, později dokončil i práva. Igor je na Ukrajině známý jako profesionál, který na veřejnosti své politické názory nevyjadřuje. Ukrajinu prý vzorně reprezentuje v OBSE.

Ukrajinská média s odvoláním na tvrzení poslance Antona Geraščenka u Alexandra Prokopčuka poukazují na podezření ze spolupráce s Prvním oddělením správy KGB SSSR i ze spolupráce se sovětskou a později ruskou zahraniční rozvědkou. Nikdo jiný ale tyto informace nepotvrdil.

Z otevřených zdrojů vyplývá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější