Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Schillerová: Češi budou pořád naříkat, že mají málo. Daně už zvyšovat nebudu

Ministryně financí Alena Schillerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně financí Alena Schillerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Opozice již několik týdnů brání přijetí daňového balíčku, který vláda považuje za klíčový pro financování rozpočtu na příští rok. Ministryně financí Alena Schillerová ale věří, že do dvou týdnů Sněmovna zákon schválí. V prvním rozhovoru pro Deník N přiznává, že kvůli obstrukcím by chtěla změnit jednací řád. Promluvila i o slevách na dopravu pro studenty a seniory.

Sněmovna dosud neschválila daňový balíček, s nímž už počítáte ve státním rozpočtu. Na tiskové konferenci jste řekla, že pokud se nestihne přijmout, ovlivní to některé náklady. Které konkrétně?

To se nedá říct, protože peníze nemají mašličky. Opozice hraje o to, aby zdanění rezerv pojišťoven nenabylo účinnosti k 1. lednu 2020. Oni ale dobře vědí, že ten balíček stejně jednoho krásného dne projde, protože koaliční vláda v tomto jasně deklarovala svornost.

Svornost nebyla. Poslanci ČSSD podpořili i pozměňovací návrhy, které prošly rozpočtovým výborem. Vy jste jim pohrozila, že by to znamenalo vypovězení koaliční smlouvy.

Vnímala jsem to jako nedorozumění, které jsme si na koaliční radě vyjasnili. Týkalo se zejména podpory pozměňovacího návrhu, který vyjímal z tvorby rezerv životní pojištění. Vyjasnili jsme si to a na koaliční radě sociální demokraté podporu vládního balíčku jasně deklarovali. I komunisté deklarovali podporu, takže my ten balíček rozhodně prosadíme. Teď se hraje o datum účinnosti.

Takže nepočítáte s možností, že by balíček neprošel, a nemáte plán B pro situaci, že byste dodatečné příjmy neměli?

Plán B se vždycky řeší, až když jsou věci na stole. Tady je ale spousta neznámých.

Proč jste ke zdanění rezerv pojišťoven přistoupili právě teď, a ne před dvěma nebo třemi lety?

Byl to požadavek našeho koaličního partnera, jeden z jejich požadavků pro uzavření koaliční smlouvy. Chtěli bankovní daň, kterou jsme nechtěli my, a dohodli jsme se na změně této výjimky, která je tu dvacet let a nebyla nikdy politická vůle ji zrušit.

Pojišťovny reagují velmi podobně jako bankovní sektor na návrh bankovní daně, tedy že se dodanění promítne do cen pro klienty.

To je velmi neseriózní.

Ale tohle říkají pojišťovny. A není to tedy dvojí metr, když to berete na zřetel u bank, ale u pojišťoven na tento argument neslyšíte?

Není to dvojí metr, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější