Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Maláčová si vzala rodiny jako rukojmí, tvrdí opozice. Proč ministryně nechtěla hlasovat o rodičovském příspěvku?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dnešní jednání Sněmovny přineslo netradiční obrázek. Opozice obvinila ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), že zablokovala zvýšení rodičovského příspěvku. Tedy že obstrukcemi neumožnila hlasovat o svém vlastním návrhu zákona.

„Vláda si zcela evidentně vzala rodiče s dětmi jako rukojmí. Víc než o ně jim jde o vyšší zdanění občanů, které prosazuje v daňovém balíčku. Proto dnes ráno nenechali dořešit bod rodičovského příspěvku. Vědí, že je na něm shoda celé Sněmovny na rozdíl od daňového balíčku,“ reaguje na dnešní jednání pro Deník N poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Kvůli politikaření poslanci neschválili navýšení rodičovské. Místo abychom podpořili rodiče, ministryně Maláčová si vzala slovo téměř na hodinu,“ popsal šéf ODS Petr Fiala. Maláčová na otázky Deníku N neodpověděla, na Twitteru ale slíbila, že rodičovský příspěvek Sněmovna schválí příští týden ve středu.

Pro pochopení dnešního jednání je třeba se trochu vrátit v čase. Vláda již v září (jak je zvykem a také zákonným požadavkem) předložila Sněmovně rozpočet na příští rok. V něm počítá s tím, že zvýší některé daně, vybere tak více peněz a bude moci zvýšit i některé výdaje. Kabinet chce s argumentem boje proti závislostem více zdanit alkohol, cigarety a hazard. Ponechme stranou, že vedle toho chce Babišova vláda snížit DPH na pivo.

Problém je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější