Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Političky pod palbou, sněmovní tance i Klausův fail

Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N
Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N

Víkend pomalu přichází a v dnešním Notesu přinášíme souhrn pátečního dění. Nejzajímavější události dne namixoval Jan Tvrdoň.

České političky jsou terčem velké nenávisti. Poslankyním napříč stranami chodí velmi sprosté vzkazy, anonymové na dámy útočí kvůli vzhledu nebo názorům. Více se tématu věnovala Bára Janáková a Jakub Zelenka. Zas a znova mě překvapuje, jakou míru hnusu dokážou někteří „hrdinové“ stvořit. Místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové třeba hrozili plynem. Malou ukázku bohužel můžeme sledovat denně i na sociálních sítích. Klidně se podívejte na Twitter, co píší lidé třeba poslankyni hnutí ANO Barboře Kořanové.

Pokud máte rádi náš podcast Studio N, tak si můžete poslechnout dnešní díl, který se věnuje právě tomuto tématu. V druhé části se ještě vracíme k průzkumu, jak se Češi údajně otáčejí zády k homosexuálům. Je to takové povídání o jednom trochu zvláštním výzkumu…

Ve Sněmovně ještě krátce zůstaňme. Poslanci dnes měli na programu jednání o rodičovském příspěvku a také o zvýšení některých daní. Navýšení rodičáku na 300 tisíc se posunulo na příští středu stejně jako zvýšení daní. Vláda prolomila opoziční obstrukci, hlasováním totiž ukončila rozpravu a stanovila jeho pevný čas. Opozice namítá, že jde o porušení zákona a chce tento krok hnát do Brna k Ústavnímu soudu. O průběhu sněmovních tanců si můžete přečíst více v mém dnešním textu.

Z podhradí se vydejme krátce na Hrad. Lukáš Prchal zjistil, že sponzor Zemanovců, firma Astacus, dostala na Hradě další zakázku. Za čtyři miliony bude pořádat u sídla českého prezidenta vánoční a velikonoční trhy. Jde o další ze zakázek, které na Hradě získala firma, jež v minulosti sponzorovala Stranu práv občanů nebo přímo kampaň prezidenta Zemana.

Lenka Vrtišková Nejezchlebová nabízí velký rozhovor se Zdeňkem Svěrákem. O jeho strachu za normalizace, napřímení pokrčené páteře, revoluční naivitě i hrozbách a nadějích současnosti. „Nejsem ten typ, který jde proti své náladě. Když je mi úzko, nepouštím si veselé věci, nekoukám na komedie. A když se děje něco vážného, neumím se přes to přenášet humorem,“ říká v rozhovoru Svěrák.

Co dalšího si od nás můžete přečíst?

Twitter se rozhodl, že neumožní politikům platit za reklamy na své síti. Podle šéfa této společnosti chce nechat diskusi tvořit organicky, politici nemají mít prostor si pozornost kupovat, píše Kirill Ščeblykin. Je to poměrně zajímavá zpráva zejména v kontrastu se společností Facebook, která před prezidentskými volbami v USA umožní politikům bezmezně lhát a volně svou reklamu šířit.

Německý velvyslanec v Česku Christoph Israng si na Twitteru veřejně postěžoval na jeden pražský obchod. Kvůli čemu? V obchodě kousek od Karlova mostu totiž prodávají masky německého diktátora Adolfa Hitlera. Více v textu Honzy Wirnitzera.

V dnešním tištěném Deníku N, který seženete ve stáncích i přes víkend, opět přinášíme přílohu Kontext. Osm stran hutného čtení na víkend navíc. Přečíst si můžete esej filozofa Václava Němce o vládě oligarchů a populistů nebo velký rozhovor Majdy Slezákové s americko-vietnamským politologem a prodemokratickým aktivistou. Hezký víkend 🙂

Václav Klaus ml. obvinil Deník N, že si jeho redaktorka dnes ve Sněmovně tykala se šéfem Pirátů a familiárně se bavili. Problém je, že se to nestalo. A takhle my tu žijeme.

Další dění

Podle volebního modelu CVVM stále dominuje hnutí ANO. Pokud se na data podíváme podrobněji, volební modely různých agentur v podstatě říkají, že se až tak moc neděje. Opozice nesílí, ANO neztrácí. Středopravé strany se motají kolem pětiprocentní hranice.

Školské odbory vyhlásily stávku. Příští středu by měly školy zůstat zavřené. Ministr školství Plaga na tiskové konferenci řekl, že „to, že na škole probíhá stávka, ještě neznamená, že bude celá zavřená“. Tak uvidíme. Premiér Babiš se podivil, proč se stávkuje, když se stará o učitele tak hezky.

Bývalé předsedkyni Energetického regulačního úřadu a držitelce vyznamenání od prezidenta Zemana Aleně Vitáskové potvrdil soud dvouletou podmínku. Ve firmě Explosia došlo k výbuchu, několik lidí bylo bohužel zraněno. Piráti začali hlasovat o možném odvolání místopředsedy strany Jakuba Michálka ze svého vedení. Spojené státy zavedly další sankce na Írán.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější