Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Krymský průšvih na Hradě, cesta do hlubin pirátské duše a tajemství pergamenu

Titulní strana tištěného Deníku N, 31. 10. 2019. Foto: Jan Tvrdoň, Deník N
Titulní strana tištěného Deníku N, 31. 10. 2019. Foto: Jan Tvrdoň, Deník N

Dnes večer slaví Deník N v pražské La Fabrice oficiálně rok své existence. S kým se tam neuvidíme osobně, tomu ještě jednou z redakce vřelý dík za podporu alespoň v úvodu dnešního Notesu. Ale teď už k tématu, či lépe řečeno k tématům, protože těch je jako každý den v Notesu celá řada. Vybíral Jan Moláček.

V diplomatický skandál přerůstá pozvání zástupců prokremelské organizace krymských Tatarů na oslavy státního svátku na Hrad. Oficiálně se ohradila Ukrajina. Pikantní je, že právě Kyjev má zanedlouho navštívit premiér Andrej Babiš. Ten se tak v článku Lukáše Prchala distancuje od aktivistů, s nimiž se ve Španělském sále fotil.

Zeman vrazil krymským Tatarům kudlu do zad, řekl v rozhovoruPetrou Procházkovou krymskotatarský politik, někdejší sovětský disident, dnes ukrajinský poslanec Mustafa Džemilev, který strávil léta v kriminále, protože v roce 1968 kritizoval okupaci tehdejšího Československa.

Aktuální spory v Pirátské straně byly jedním z témat, na která se ptala Barbora Janáková jejího předsedy Ivana Bartoše ve velkém rozhovoru.

Z této kauzy by se mohla vyklubat napínavá detektivka. Zatím však známe jen první kapitolu – policie zajistila vzácný středověký rukopis, který v létě na aukci získala Národní knihovna. Listinu podle vyšetřovatelů někdo před desítkami let ukradl z archivu. Kdo to byl? Kde vzácné rukopisy (ukradených mělo být víc) tak dlouho ležely? Otázek je víc než odpovědí, ale tak to na začátku detektivky má být…

Notářský instrument Martina, kdysi Havla z Trnavy, ze dne 2. prosince 1406 vydražila letos v červnu Národní knihovna za více než 18 milionů korun. Vzácnou starožitnost ale vzápětí zajistila policie. Foto: aukční síň 1. Art Consulting Brno CZ

Lidstvo se nejspíš co nevidět pokusí kolonizovat Měsíc. Jenže lidstvo se dělí do mnoha států, z nichž každý má své zájmy. O naši družici by se tak mohla strhnout stejná soutěž mezi velmocemi, jako kdysi o nově objevené kontinenty. Více v článku Bohumila Doboše.

Prezident Chile zrušil dvě velké mezinárodní akce, které měla země hostit, pozornost zbytku světa proto upoutaly protesty a nepokoje, které jihoamerickou zemi už několik týdnů sužují. Jejich příčiny a průběh analyzuje Tomáš Nídr.

Násilné protesty v Chile donutily prezidenta Sebastiana Piňeru k vyhlášení mimořádného stavu. Concepcion, Chile, 20. 10. 2019. Foto: José Saavedra, Reuters

Lidská práva s čínskými charakteristikami? To nezní moc lákavě, analýzou Michaela Romancova, který se obsáhle věnuje čínské snaze exportovat vlastní pohled nejen na lidská práva, byste se ale rozhodně nechat zlákat měli. Jde totiž nemilosrdně k jádru věci.

V dalším díle seriálu Tváře normalizace přinášíme příběh Oskara Krejčího. Jak se zběh přistižený při pokusu emigrovat do Rakouska stal elitním spolupracovníkem StB a nakonec i poradcem premiéra Ladislava Adamce? Přečtěte si to od začátku až do konce v nenapodobitelném podání Jana Wirnitzera.

V zítřejším Deníku N najdete

  • Vadí mi, co všechno lidi snesou, říká Zdeněk Svěrák ve velkém rozhovoru
  • Političkám vyhrožují i znásilněním. Trestní oznámení podávají jen výjimečně
  • Kellner po převzetí Novy ovládne televizní sport
  • Nepravděpodobná stand-up komička Gadsbyová přichází s novou show

Co píší jinde?

Zpravodajský server Aktuálně.cz informoval o podivné „analýze“, která měla podle svých autorů dokázat, že problém s exekucemi v ČR není tak palčivý, jak se uvádí. Představila ji Hospodářská komora, zpochybnila ji ale i samotná Exekutorská komora.

Alexandr Mitrofanov na serveru Novinky.cz v komentáři připomíná, že stránky lidské povahy, které vedly k realizaci Osvětimi, jsou stále její součástí, a v poslední době se nebezpečně hlásí o slovo.

Pozornost rakouských médií vyvolal rozhovor moderátora veřejnoprávní televize ORF Armina Wolfa s německou aktivistkou Carolou Racketeovou, známou především jako kapitánka plavidel převážejících do Evropy uprchlíky z Afriky. Všiml si ho třeba deník Der Kurier. Komentátoři oceňují, že Wolf konfrontoval Racketeovou s radikálními a občas na hraně ústavnosti balancujícími názory.

Zaujalo nás na sociálních sítích

 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější