Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman pozval na Hrad kolaboranty, jedná jako Putinův slouha, říká tatarský lídr, který odmítl okupaci ČSSR

Vůdce krymských Tatarů a sovětský disident Mustafa Džemilev. Foto: ČTK
Vůdce krymských Tatarů a sovětský disident Mustafa Džemilev. Foto: ČTK

Nejslavnější vůdce krymských Тatarů, sovětský disident, ukrajinský poslanec a neúnavný kritik nesvobodných režimů Mustafa Džemilev se nedivil, když jsme mu zatelefonovali: „Jsou toho plné ukrajinské noviny,“ prohlásil. Měl na mysli aféru s pozváním představitelů malé krymskotatarské organizace Kyrym birligi, která obhajuje ruskou okupaci Krymu, na oslavy 28. října na Pražském hradě. Ani přes podobné incidenty prý Džemilev nelituje toho, že kvůli odmítnutí sovětské okupace Československa strávil roky ve vězení. Za svobodu Čechů by prý riskoval kdykoliv znovu.

Jak hodnotíte to, že na slavnostní recepci u příležitosti státního svátku s našimi politiky pózují představitelé krymskotatarské organizace, která jednoznačně podporuje ruskou anexi Krymu?

Dnes o tom píší všechny ukrajinské noviny. Je to velikánský a velmi nepříjemný skandál. Přistupovat ke Krymu jako k ruskému území znamená vystoupit proti principům mezinárodního práva, podpořit agresi a vystoupit také proti pozici českého státu. Vždyť i na zasedání Valného shromáždění OSN a na půdě řady dalších mezinárodních organizací jste tuto agresi odsoudili.

Vedení organizace Kyrym birligi nám sdělilo, že sdružuje většinu krymských Tatarů žijících na poloostrově. Je to pravda? Je to skutečně tak významná organizace, jak se prezentuje?

Pozvali jste si na Hrad nicotnou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější