Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman uznal Krym za součást Ruska, tvrdí prokremelští Tataři a chlubí se pozvánkou na Hrad

Tamila Nimetullajevová (vlevo) s premiérem Andrejem Babišem. Foto: Facebook organizace Kyrym birligi
Tamila Nimetullajevová (vlevo) s premiérem Andrejem Babišem. Foto: Facebook organizace Kyrym birligi

Málo významná krymskotatarská organizace, která vyjadřuje bezvýhradnou loajalitu Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi, se chlubí velkým mezinárodním úspěchem – účastí na oslavách 28. října na Pražském hradě a podporou českého prezidenta Miloše Zemana. Ten podle spolku uznal Krym za součást Ruska. Hrad toto tvrzení ani po opakovaných dotazech nerozporoval.

Slavnostní recepce ve Španělském sále se zúčastnila Tamila Nimetullajevová ze spolku Kyrym birligi (Krymská jednota). Pozvání na akci, která se koná po předávání státních vyznamenání, dostal i její manžel a místopředseda organizace Rustěm Nimetullajev.

Spolek Kyrym birligi je sice v rámci krymskotatarské komunity okrajový, v ruských a proruských médiích však hraje významnou roli – vystupuje v nich za krymské Tatary a vyjadřuje plnou podporu Moskvě, která ukrajinský poloostrov anektovala. Je tak v opozici proti krymskotatarskému „parlamentu“, medžlisu, který soustavně upozorňuje na utlačování tohoto etnika ze strany ruských úřadů a jehož vedení zůstává loajální k Ukrajině.

Organizace pozvání na Hrad obratem využila. „Miloš Zeman je evropský politik, který uznal Krym za součást Ruské federace. Kyrym birligi si velmi cení toho, že si naší činnosti všimli na mezinárodní úrovni,“ sdělila na svých facebookových stránkách. Příspěvek doprovodila fotkami ze Španělského sálu i snímkem pozvánky pro Nimetullajevovou.

Její manžel a místopředseda spolku Deníku N telefonicky sdělil, že sám pozvání dostal také, ale „z osobních důvodů“ nakonec nepřijel. Na otázku, zda prezident na recepci hovořil o Krymu jako o součásti Ruska, odpověděl: „Nevím o tom, ale prezident Zeman je státník světového významu. Má právo si říkat, co chce. I o našem referendu. Víme, že prezident Zeman podporuje přátelské vztahy s Ruskem, což musí podporovat každý rozumný politik, a podporujeme je i my,“ sdělil.

Kyjev: Jsou to hrátky s okupanty

Hrad ani po opakovaných dotazech nevysvětlil, proč zástupce této organizace na oslavy státního svátku pozval. (Celou konverzaci s mluvčím Jiřím Ovčáčkem zveřejňujeme na konci článku, pozn. red.)

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější