Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co s nenávistí na sociálních sítích? Německo chce znovu zpřísnit zákony

Nenávistné projevy na internetu. Ilustrační foto: Jacob Mosolf, U. S. Air Force
Nenávistné projevy na internetu. Ilustrační foto: Jacob Mosolf, U. S. Air Force

Od propuknutí migrační krize jsou v Německu zřetelné dvě tendence. Útoků motivovaných pravicovým extremismem přibývá, stejně jako nenávistného obsahu na sociálních sítích. Německá vláda přijala před dvěma lety zákon, který provozovatelům těchto sítí ukládá povinnost nenávistné příspěvky pod hrozbou finančních sankcí mazat. Protože se debata na sítích nadále radikalizuje, chce vláda v Berlíně zákon výrazně zpřísnit.

Ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová požaduje už delší dobu důraznější kontrolu internetových diskusí. „Chci uložit internetovým platformám, aby delikty, jako jsou poštvávání proti národnostním skupinám a vyhrožování smrtí, přímo hlásily vyšetřujícím úřadům,“ řekla ministryně už před měsícem.

Od té doby otřásl Německem útok na synagogu v Halle, kde neonacista Stephan Balliet zastřelil ručně vyrobenou zbraní dvě náhodné oběti.

Balliet se radikalizoval na internetu, stejně jako pravicový extremista Stephan Ernst, který zastřelil hessenského politika Waltera Lübckeho letos v červnu kvůli tomu, že organizoval ubytování pro uprchlíky.

Německé bezpečnostní složky vědí, jak internet dokáže kumulovat a zesilovat nenávist, která už v mnoha případech motivovala ke konkrétním útokům. Statistiky dokládají, že počet pokusů pravicových extremistů zabít své odpůrce narůstá.

V roce 2017, jak eviduje Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), byly takové pokusy čtyři, loni už šest. Do letošní statistiky už budou úřady muset vepsat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Sociální sítě

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější