Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když neovládnou emoce ženy, jsou hysterky. Když muži, jsou holt takoví, všímá si komička Gadsbyová

Australanka Hannah Gadsbyová změnila pravidla stand-up komedie. Na pódiu mluví o bolesti, mužích, autismu i lesbickém sexu. Přesto se lidé dobře baví. Foto: Douglas
Australanka Hannah Gadsbyová změnila pravidla stand-up komedie. Na pódiu mluví o bolesti, mužích, autismu i lesbickém sexu. Přesto se lidé dobře baví. Foto: Douglas

Deset let se Hannah Gadsbyová protloukala a snažila se rozesmívat publikum, až si řekla, že končí. Oznámila to v show, kterou pojmenovala Nanette. Ta ji ale místo konce katapultovala mezi špičku světové stand-up komedie. Nyní přichází do Evropy s novou show Douglas.

Ještě nedávno byla Hannah Gadsbyová historičkou umění z malého tasmánského ostrova, která se pokoušela uspět v žánru stand-up komedie. Pak se jednoho dne rozhodla skončit a natočila o tom svoji poslední show.

O pár měsíců později je z Gadsbyové světová senzace, její show Nanette koupí Netflix, zhlédnou ji miliony lidí po celém světě a ona v nominacích na televizní cenu Emmy porazí i Beyoncé.

Gadsbyová byla najednou úplně jiná komička. Čím způsobila revoluci v tom, jak se dosud o stand-up komedii smýšlelo? Do Nanette kromě vtípků a legrácek zařadila také osobní tragédii, při které diváci zvyklí na lehký tón ztuhli. Svojí otevřeností o hlubokém traumatu a mrazivě přesným pojmenováním jevů si k sobě připoutala davy, které jsou jí od té doby oddané.

Místo konce s vystupováním ale Hannah Gadsbyová napsala další show. Jmenuje se Douglas a po severoamerickém turné s ní přijela i do Evropy. Londýnu se představila z pódia Royal Festival Hall, kde poprvé vystoupila minulý pátek (25. října).

„Vy, co jste viděli Nanette, asi teď netušíte, co ode mě můžete dneska čekat, ne? A vy, co jste Nanette neviděli, už vůbec nemáte představu, co se tady dneska bude dít,“ pozdravila nadšené londýnské publikum v sále, který byl dlouho předem vyprodaný. „Kdybych tušila, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější