Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin opět v Budapešti: Maďarsko-ruské přátelství založené na plynu a zášti vůči Ukrajině

Prezident Putin přiletěl za maďarským premiérem Orbánem do Budapešti, aby s ním projednal dodávky plynu a situaci na Ukrajině. Zdroj: Kremlin.ru
Prezident Putin přiletěl za maďarským premiérem Orbánem do Budapešti, aby s ním projednal dodávky plynu a situaci na Ukrajině. Zdroj: Kremlin.ru

Analýza: Popáté za poslední čtyři roky se setkají dva politici různých váhových kategorií, ale podobného stylu: ruský prezident Vladimir Putin přijel do Budapešti probrat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem formu jeho pomoci v další expanzi Ruska do Evropy. Tentokrát energetické.

„Putinův evropský přítel?“ S takovým titulkem uvedla dnešní návštěvu ruského prezidenta v Budapešti státní agentura TASS, která je de facto tiskovou mluvčí Kremlu.

Titulek má naznačit dvě věci: že Moskva a Putin osobně vkládají do maďarského premiéra Viktora Orbána velké naděje především ve věci prosazování svých zájmů v EU a rozbíjení evropské jednoty při postupu vůči Rusku, a zadruhé, pokud jde o otazník, že o tom, zda jde o přátelství opravdové, hodné odměny a vstřícnosti, rozhodne mimo jiné i dnešní setkání obou lídrů.

Jak hluboko se plynová jehla zapíchne do EU

Plyn je bezesporu ústředním tématem rozhovorů nejen s Orbánem. Plynovod TurkStream (Turecký proud), který je v centru jednání, je nejen důležitou stavbou, ale i politickým projektem. O tom, zda do něj bude zapojeno ve větší míře i Maďarsko, se nyní jedná.

Rusko je největším dodavatelem plynu do zemí EU a snaží se svůj podíl na evropském trhu stále zvyšovat, mj. výstavbou nových plynovodů. Zdroj: Deník N

Podle minulých prohlášení maďarských politiků se zdá, že Budapešť byla rozhodnuta pustit si na své území další ruskou energetickou větev už vloni. Kreml vyjádřil svůj eminentní zájem na prohlubování spojenectví s Maďarskem další návštěvou Putina v Budapešti.

Dohoda Putina s Orbánem totiž nyní může do značné míry zbrzdit snahy o zvyšování energetické bezpečnosti celého kontinentu a výrazně ohrozit postavení Ukrajiny jako důležité tranzitní země, ale také země, která se de facto nachází ve válečném stavu s hlavním evropským dodavatelem energetických surovin, Ruskem.

Nový plynovod tak může v Evropě díky Maďarsku narušit křehkou rovnováhu a možnost využívat této situace při tlaku na Rusko. Budapešť ovšem argumentuje tím,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Evropská unie

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější