Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš mladší nemohl ruským špionům proklouznout. Fotky z Krymu odhalily nové informace

Sevastopol jako sídelní město ruské Černomořské flotily je obzvláště přísně střežen. Foto: Pavel Rebrov, Reuters
Sevastopol jako sídelní město ruské Černomořské flotily je obzvláště přísně střežen. Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Je prakticky jisté, že ruské tajné služby o příjezdu Andreje Babiše na Krym věděly, že jeho pobyt monitorovaly a že jim není neznámá ani dívka, se kterou syn premiéra podle slov otce „chodí“. Deníku N to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje přímo na Krymu.

Po anexi ukrajinského Krymu v březnu 2014 se nově dobyté území stalo pro ruské tajné služby prioritou. Zatímco armáda vystupovala veřejně a demonstrativně, aby obyvatelům poloostrova dala najevo, kdo nyní kontroluje situaci, tajné služby fungovaly po svém – rozšířily významně síť agentů, začaly důsledně monitorovat pohyb Ukrajinců, kteří pendlovali a pendlují mezi ukrajinskou pevninou a Krymem, a především cizinců.

Těch po okupaci zásadně ubylo, takže jejich sledování je snazší. Každý, kdo sem jede, je bezesporu prověřován jak z hlediska politické příslušnosti, tak i nejrůznějších vazeb především na možné teroristické skupiny a kriminální organizované bandy. Při takové prověrce není možné, aby v Moskvě nezaznamenali, že jim na pláže jede trávit prázdniny syn významného politika členské země EU i NATO.

Ze zveřejněných fotografií, na kterých je Andrej Babiš ml. na „dovolené na Krymu“, se podařilo s pomocí krymských kolegů vyčíst několik informací.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Rusko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější