Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žena, která se nebojí mužů, ani když hlásají kamenování žen a říkají si tálibové

Favzíja Kufí, politička, bývalá poslankyně a žena, která vyjednává s Táliby, se obléká podle afghánských tradic, do kterých podle ní zahalování obličeje rozhodně nepatří. Foto: Paikar Paikar
Favzíja Kufí, politička, bývalá poslankyně a žena, která vyjednává s Táliby, se obléká podle afghánských tradic, do kterých podle ní zahalování obličeje rozhodně nepatří. Foto: Paikar Paikar

Usmála se nikoliv koketně, ale zdvořile, napřáhla ruku a on ani vteřinu nezaváhal. Můj afghánský tlumočník, muž, stiskl nabídnutou dlaň afghánské ženě krátce, ale bez rozpaků. Čekala jsem na tento okamžik s napětím a to, s jakou samozřejmostí proběhl, mne šokovalo. Afghánka Favzíja Kufí boří představy o ušlápnutých muslimských ženách a despotických mužích.

„Bohužel nemám čas, ale jinak bych ráda jela,“ řekla a nebylo to ze zdvořilosti. Afghánský tlumočník jí navzdory povinné zdrženlivosti ve vztahu mezi cizími muži a ženami navrhl, že ji povozí po Praze. Favzíja Kufí ale hned z letiště mířila na Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě a následující den ráno už zase usedala do letadla.

Člověk znalý afghánských poměrů by řekl, že ji manžel samotnou z domu pustil jen na tu nejnutnější dobu. Jenže Favzíja nemá manžela a z Prahy neletěla domů do Kábulu, ale do Číny na 4. kolo mírových rozhovorů. Kromě jiných politických aktivit je také plnoprávnou členkou afghánské vládní delegace, která vyjednává s radikálními táliby, jak ukončit v zemi skoro čtyřicet let trvající válečný konflikt.

Pohled do nezahalené, sebevědomé a vyrovnané tváře téhle ženy a strpění ji u jednoho stolu musí být pro pravověrného táliba mnohem horší zážitek než třeba večeře s papežem.

Favzíja to dokázala – nenechala se z delegace vystrnadit ani členy prozápadní afghánské vlády, ani těmi, kteří sedí na opačné straně stolu a odmítají si stříhat plnovous, zakazují hudbu a doporučují nevěrnice poslat na věčnost ukamenováním.

Co udělají muži, kteří ženu nepokládají za rovnocennou bytost, když vejdete do místnosti, usednete k jednacímu stolu a přednesete své návrhy na mírové řešení afghánského konfliktu?

Ani nezvednou hlavy. Dívají se do země, aby se nemuseli dívat na mne. Pozdravila jsem salam alejkum, oni neodpověděli. Po několika vteřinách vedoucí delegace tálibů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější