Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jágra vyznamená už druhý prezident. Oceněný motokrosař Podmol Zemana podporuje a má za chytrého člověka

Jaromír Jágr v Lánech. Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka
Jaromír Jágr v Lánech. Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Od roku 2013, kdy Miloš Zeman nastoupil do prezidentského úřadu, vyznamenala současná hlava státu už šestnáct lidí za přínos v oblasti sportu. Seznam oceněných sportovců letos rozšíří hokejista Jaromír Jágr, který mimochodem dostane už druhou medaili. Druhým vyznamenaným sportovcem by se měl letos stát freestyle motokrosař Libor Podmol.

„Slyšel jsem, že bych mohl něco dostat už před nějakou dobou, ale nic mi nebylo potvrzeno. Pozvánka z Hradu mi přišla před dvěma týdny. Napsali mi, co si mám vzít na sebe a v kolik tam mám být. Hrad samozřejmě nechce sdělit jména před tím, než budou oficiálně oznámena. Na druhou stranu, kdybych neměl nic dostat, asi bych nebyl pozvaný,“ řekl Podmol v rozhovoru pro Deník N.

To nejlepší Evropan v historii hokejové NHL dostal ocenění už od druhého prezidenta České republiky. Jágra vyznamenal v roce 2010 Václav Klaus, když mu udělil medaili Za zásluhy II. stupně. Prezident Zeman oznámil už na začátku května v rozhovoru pro Blesk, že Jágrovi udělí ocenění I. stupně. Mimochodem, Zeman uděluje pouze ocenění I. stupně.

Na dotaz, podle jakého klíče Zeman současné či bývalé sportovce vyznamenává,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější