Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Student za pět minut navrhl plakát k 17. listopadu a vyhrál. Organizátor oslav dílo nechtěl zveřejnit, ale musel

Jan Kvíz se svým plakátem k výročí sametové revoluce. Foto: Díky, že můžem
Jan Kvíz se svým plakátem k výročí sametové revoluce. Foto: Díky, že můžem

Autor jednoho z vítězných návrhů plakátů k 17. listopadu si stěžuje, že spolek Díky, že můžem, který oslavy organizuje, chtěl jeho dílo vyřadit. Návrh tvoří seznam 30 nejbohatších Čechů a má jít o ukázku toho, čeho bylo možné po revoluci dosáhnout. Spolek vysvětluje, že plakát je v rozporu s jeho dlouhodobou snahou nespojovat výročí s konkrétními jmény.

Petr Kellner, Andrej Babiš, Karel Komárek, ale také Eduard Kučera nebo Ivo Lukačovič. Seznam třiceti nejbohatších Čechů s nadpisem „Díky, že můžem“ se stal součástí kampaně stejnojmenného spolku k třicetiletému výročí sametové revoluce. Dílo vzešlo ze soutěže, kterou spolek vyhlásil spolu s Akademií výtvarných umění (AVU), Akademií múzických umění (AMU) a Vysokou školou uměleckoprůmyslovou (UMPRUM). Soutěžili v ní právě studenti těchto škol.

Za jednoduchým návrhem stojí student UMPRUM Jan Kvíz. Sám říká, že se do soutěže přihlásil kvůli čtyřem tisícům skicovného a dílo vytvořil za pět minut. Seznam nejbohatších Čechů převzal z žebříčku časopisu Forbes. Jeho myšlenkou bylo, že právě miliardáři dokázali nejlépe využít změny režimu a z ní plynoucích příležitostí k tomu, aby se měli výrazně lépe než ostatní.

„Přišlo mi zajímavé pracovat s názvem akce ‚Díky, že můžem‘ ve spojení s těmi nejbohatšími z nás,“ popisuje. Dodává však, že jeho dílo mezi vybranými projekty nakonec být nemuselo. Odborná porota složená ze zástupců vysokých škol, ministerstva kultury či magistrátu ho sice v soutěži vybrala jako jednoho z deseti vítězů s tím, že jeho plakát patří mezi ty nejzajímavější a nejnápaditější příspěvky, návrh se ale nelíbil spolku Díky, že můžem a ze soutěže ho chtěl vyřadit.

„Dílo podle nich bylo kontroverzní tím, že vyvolává kritický pohled na polistopadový vývoj. Vadilo jim zároveň, že zmiňuje konkrétní lidi a že dává všechny do jednoho pytle, když jsou na něm i ti ‚dobří‘, se kterými třeba organizace spolupracuje nebo ji financují,“ říká k výhradám Kvíz.

Student Jan Kvíz se svým plakátem k výročí sametové revoluce. Foto: Díky, že můžem

Nechceme akci spojovat se jmény

Podle mluvčího spolku Martina Pikouse je pravda, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

17. listopad

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější