Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Středověké Zvěstování se nestane památkou, zničilo by to trh. Majitel s ním může dělat, co chce

Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie
Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie

Ministerstvo kultury neudělilo obrazu Zvěstování památkovou ochranu. Nadace Richarda Fuxy, která je současným vlastníkem malby a jež chce obraz vyvézt, tak má volné ruce – s dílem může nakládat podle svých plánů zcela bez omezení. O výkupu do státních sbírek bude ministerstvo dál jednat, ovšem za nižší cenu, než je požadovaných 65 milionů.

Od začátku roku řeší ministerstvo kultury cenu středověké deskové malby s motivem Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Současný vlastník obrazu, Nadace Richarda Fuxy, chce znovuobjevený obraz státu prodat za 65 milionů korun. Takovou cenu ale resort neakceptuje. O ceně se bude dál jednat, ve vleklé kauze se ale uzavřela alespoň jedna otázka – dílo nebude památkově chráněné.

Návrh na udělení památkové ochrany zaslal ministerstvu kultury Národní památkový ústav (NPÚ). Podle něj se jedná se o zcela výjimečný doklad české deskové malby 14. století. Společně s návrhem předal památkový ústav ministerstvu i žádost nadace o vývoz díla do zahraničí.

O tom, že je znovuobjevený obraz středověký originál, dnes už téměř nikdo nepochybuje. Dochoval se sice poškozený, ale i tak má pro Česko podle ministerstva velkou historickou i uměleckou hodnotu. „Ministerstvo kultury nemá pochybnosti o pravosti a hodnotách díla,“ odpověděla na dotaz Deníku N Petra Hrušová z tiskového oddělení resortu.

Paralyzující dopad

Přesto se ministerstvo rozhodlo památkovou ochranu neudělit – z čistě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Národní galerie

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější