Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pozdravy Zemanovi i Rosatom. Získali jsme dokument, který ukazuje, o čem jednal Vondráček v Moskvě

Předseda Sněmovny Vondráček s předsedou Státní dumy Volodinem. Foto: Státní duma
Předseda Sněmovny Vondráček s předsedou Státní dumy Volodinem. Foto: Státní duma

Říjnová cesta předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do Ruska je pro politiky stále živé téma. Na konci tohoto týdne letí jeho návštěvu „vyvážit“ na Ukrajinu pirátský místopředseda dolní komory Vojtěch Pikal.

Deník N nyní přináší detailní popis toho, o čem Vondráček v Moskvě jednal se dvěma politiky, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie i USA. Redakci se podařilo získat zápis, který ze schůzek pořídilo české velvyslanectví v Rusku. Dokument popisuje průběh jednání, cituje či parafrázuje výroky jednotlivých politiků. A ukazuje, že mezi tématy byly sankce i dostavba jaderných bloků.

Vondráček se nejprve v Moskvě 15. října setkal s předsedkyní ruské horní komory Valentinou Matvijenkovou. Po úvodních zdvořilostních frázích šéf Sněmovny poznamenal, že „stavění mostů mezi národy“ je důvod, proč se rozhodl stát politikem. „Důležité je hledat to, co nás spojuje, nikoliv rozděluje, zvláště s přihlédnutím k tomu, že v Česku dorůstá generace, která již o Rusku nemá příliš informací,“ řekl podle zápisu.

Ke zlepšení vztahů s Ruskem podle něj stačí jen málo. „Podotkl, že se vyskytly v českém tisku kritické komentáře. Z novinových titulků však nelze usuzovat, jaké jsou názory ve společnosti,“ popisuje ambasáda výrok, který později Vondráček vysvětloval v českých médiích včetně Deníku N.

Poté Matvijenková přešla k možné dostavbě jaderných bloků v Česku za stovky miliard korun, o kterou se už roky uchází i ruský Rosatom.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější