Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyber, které hodnoty jsou hodné utonutí. Slovenská učebnice náboženství žáky učí o „kultuře smrti“

Snímek ze slovenské školní učebnice náboženství. Foto: Denník N
Snímek ze slovenské školní učebnice náboženství. Foto: Denník N

Vyber, které hodnoty jsou hodné toho, aby přežily, a které jsou hodné utonutí. Náboženská výuka po slovensku: to, co se děti učí v hodinách náboženství, určují výhradně katoličtí biskupové. Privilegované postavení schvalovat učebnice bez zásahu ministerstva školství mají díky slovensko-vatikánské smlouvě z roku 2000. Do vyučování náboženství se nedostane ani školní inspektor.

Slovenští osmáci si v nových učebnicích náboženství přečtou i to, jaký je rozdíl mezi „kulturou života“ a „kulturou smrti“. Zatímco ta první prý chrání život lidí od početí až po přirozenou smrt, ta druhá je jejím opakem a šíří se potraty, eutanazií, antikoncepční mentalitou, umělým oplodněním a ideologií rovnosti pohlaví.

„Jejím cílem je vlastní hmotný blahobyt, nezdravý individualismus, konzumní způsob a ekonomická efektivita života, které zapomínají na opravdové vztahy mezi lidmi,“ píše se v učebnici, která vyšla na Slovensku. Jejím autorem je Tibor Reimer.

Na učebnici náboženství na Facebooku upozornila stránka Zolko. Podle administrátora stránky jde o knihu, z níž se učí náboženství na státní škole v Ružinově. Citace je původně z učebnice určené pro římské katolíky. Tutéž část obsahuje i kniha určená pro věřící z východní církve, do které na Slovensku patří například řeckokatolická církev.

Za takové učebnice zaplatilo ministerstvo školství více než 45 tisíc eur, celkový náklad tohoto vydání je téměř 10 tisíc kusů.

Je obsah učebnice vhodný pro děti na základní škole? Slovenské ministerstvo školství na to odpovídá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější