Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemůžeme zavírat oči nad tím, že jsou u hasičů gayové a lesby. Podpora manželství pro všechny se vedení nelíbila, říká mluvčí roku

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Když se řekne tiskový mluvčí, lidem se jako první často vybaví Jiří Ovčáček. Já u něj cítím aroganci a sebestřednost,“ říká mluvčí a šéf vyšetřovatelů pražských hasičů Martin Kavka. „Takový by být mluvčí nikdy neměl.“

Na podzim si Kavka ze slavnostního ceremoniálu odnesl skleněnou sošku, na které je vyrytý nápis Nejlepší mluvčí veřejného sektoru. Mezi novináři je znám tím, že je na příjmu prakticky nonstop a aktuality zveřejňuje co pár minut na twitterovém účtu pražských hasičů.

V čem kultivujete profesi mluvčích?

To, že ji kultivuji, říkáte vy, novináři. Doufám, že se mi to daří, ale nešel jsem do toho s tím, že bych měl něco kultivovat. Dělám to tak, jak si myslím, že by to mělo vypadat. Nechci, aby to znělo nafoukaně, ale myslím, že se někteří kolegové inspirují. Možná jsem něco změnil. Ono je to ale jednoduché. Dělám tu práci rád. Jsem na lidi příjemný, zvedám telefony, píšu tiskové zprávy.

Vy jste specifický tím, že zvedáte telefony i v noci. Posíláte automaticky novinářům zprávy, plníte co pár minut twitterový účet pražských hasičů. Mělo by to být běžné pro každého mluvčího?

Záleží na tom, komu děláte mluvčího. Hasiči zasahují 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Prostě pořád, takže je potřeba být aktuální. Proto to tak dělám. Pokud začne hořet v osm večer, nemůžu o tom novináře informovat až ráno, to je pozdě. Aktuálnost k té práci zkrátka patří.

Nezanedbáváte kvůli tomu funkci šéfa vyšetřovatelů?

Na to by asi měli odpovědět mí nadřízení. Osobně si ale myslím, že ne. U pražských hasičů je to taková tradice. Mí předchůdci to měli stejně, pak se ale funkce rozdělila na mluvčího a šéfa vyšetřováků. A teď jsme to opět spojili. Vedení i já jsme chtěli vyzkoušet, jestli to jde dohromady. Měli jsme tříměsíční zkušební dobu a osvědčilo se to.

Zajímalo by mě, jestli jste oblíbený v kolektivu. Nejsou například mluvčí hasičů v jiných krajích naštvaní, že jste takto aktivní? Neočekává se od nich, že to budou dělat stejně jako vy?

Cítím, že to tak trochu je, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější