Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lovci šarlatánů bojují s medicínskými bludy. Víra v nesmysly může zabíjet

Nová kniha Lovci šarlatánů ve slovenštině a jeden z jejích autorů Roland Oravský. Foto: archiv R. Oravského
Nová kniha Lovci šarlatánů ve slovenštině a jeden z jejích autorů Roland Oravský. Foto: archiv R. Oravského

Roland Oravský je internistou v Německu a je také členem skupiny českých, slovenských a dalších lékařů Lovci šarlatánů, která vyvrací bludy v medicíně. A vydává knihu Příručka zdravého rozumu, v níž píše o nejznámějších nesmyslech a přináší rady, jak myslet kriticky. Rozhovor s ním přinesl slovenský Denník N.

Je nějaký blud, který vás pobaví?

Nemám rád žádné bludy, protože se mi nelíbí, když se zneužívá věda. Když se lidem doporučuje něco, co nefunguje, nebo když je někdo obere o skutečnou léčbu nebo peníze. Jestli si ale mám vybrat jeden, který mi spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři, je to breathariánství. Člověk nemusí mít dostudovanou ani střední školu, aby pochopil, že jde o naprostý nesmysl.

Breathariánství je přesvědčení, že člověk může žít celý život bez jídla a pití. V devadesátých letech minulého století se jistá paní rozhodla před kamerami dokázat, že se opravdu dá žít ze vzduchu. Dokument museli po pár dnech stopnout, protože chřadla přímo před očima štábu.

Jaká emoce ve vás převládá u medicínských bludů?

Záleží na tom, o jaký blud jde. Když někdo bojuje proti očkování, což je jeden z největších výdobytků moderní medicíny, rozzlobí mě to. Pokud někdo propaguje věci jako kvantování, biorezonanci nebo homeopatii, které odporují zdravému rozumu, pousměju se nad tím.

Co to je kvantování?

Je to úžasná věc na zasmání, takový hokus pokus. Vysvětlit údajný princip je celkem náročné, protože lidé, kteří to propagují, používají žargon z kvantové fyziky, i když s reálnou fyzikou to nemá nic společného.

Vymyslel to Deepak Chopra – osobnost New Age. Vystudoval medicínu v Indii a říkal, že se za pomoci myšlenek dokážeme vyléčit z každé nemoci. Nějakým způsobem se snaží ovlivňovat kvantovou energii na transcendentální úrovni. V rámci fyziky a vědy taková energie samozřejmě neexistuje.

Mohou bludy vyčtené na internetu zabíjet?

Ano, mohou. Nedávno byl medializován případ rodičů, kteří dítěti po poradě s léčitelem vysadili inzulin. Dítě mělo cukrovku 1. typu, což je autoimunitní zánět slinivky, kdy dochází k destrukci buněk, které produkují inzulin. Pacienti s touto diagnózou jsou odkázáni na inzulin, nic jiného jim nepomůže. Léčitel ale doporučil alternativu a dítě zemřelo.

Na svém webu Lovci šarlatánů vyvracíte medicínské bludy. S jakými reakcemi se setkáváte? Dá se diskutovat s lidmi, kteří je propagují a věří jim?

Jelikož jim často chybí základy správné argumentace, není možná ani běžná diskuse, natož odborná. Své informace čerpají z pochybných zdrojů a používají tzv. pseudoargumenty.

Uvedu příklad:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější