Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nejnebezpečnější politik Německa“ má namířeno k volebnímu úspěchu v německém Durynsku

Lídr durynské AfD Björn Höcke na pódiu při předvolebním mítinku s voliči na náměstí Brunnenplatz ve dvacetitisícovém Sömmerda v roce 2019. Foto: Pavel Polák, Deník N
Lídr durynské AfD Björn Höcke na pódiu při předvolebním mítinku s voliči na náměstí Brunnenplatz ve dvacetitisícovém Sömmerda v roce 2019. Foto: Pavel Polák, Deník N

Durynsko patří se svými dvěma miliony obyvatel k nejmenším spolkovým zemím Německa, přesto se k němu před nedělními volbami upíná pozornost celé republiky. Pravicoví populisté z Alternativy pro Německo (AfD) podle volebních průzkumů s jistotou zdvojnásobí počet svých voličů a pomýšlejí na vítězství v této bývalé východoněmecké zemi. AfD v Durynsku vede Björn Höcke, nejnebezpečnější politik Německa. Reportáž z Durynska od zpravodaje Deníku N v Německu Pavla Poláka.

Na náměstí Brunnenplatz ve dvacetitisícovém Sömmerda jsou rozestavěné lavice a stoly. Na nich vztyčené praporky s německou vlajkou.

Na malém pódiu mezi vystavěnými reproduktory stojí Torsten Czuppon, který svůj projev předčítá z papíru položeného na pultu. Je policista a kandiduje do durynského zemského sněmu v Erfurtu. Nepočetnému publiku představuje iniciativu pro deportace migrantů na rok 2020.

„Bude to dobré pro naši zem i pro naše letiště v Erfurtu,“ slibuje a pokračuje: „Zvýšíme počet odbavených cestujících.“ V publiku se ozývá smích. „Chceme svobodu projevu!“ hřímá Czuppon, kterému se nelíbí, že stát zakazuje už i písmena. „Už nemůžeme ani říkat AH nebo HH. Nemůžeme říkat aha nebo haha (jde o narážku na iniciály jména Adolf Hitler a pozdravu Heil Hitler, pozn. red.).“

Lidé postupně přicházejí na náměstí a hledají si místo u stolů. Slunce na konci října hřeje, a tak si kromě durynských buřtů, které občerstvovací vůz AfD na náměstí prodává, nosí také čepované pivo.

Pokládají ho na pivní tácek, na kterém se píše: „Patriotismus je srdeční záležitost!“ A vedle nápisu je obličej, který by se měl za chvíli objevit na pódiu. Hlavní hvězda tohoto předvolebního shromáždění, Björn Höcke, šéf durynské AfD.

Lídr durynské AfD Björn Höcke na tácku „Patriotismus je srdeční záležitost“ a na pódiu při předvolebním mítinku s voliči na náměstí Brunnenplatz ve dvacetitisícovém městě Sömmerda. Foto: Pavel Polák, Deník N

„Přišel jsem si ho poslechnout,“ říká téměř 80letý muž, který nadává na všechny ostatní strany. Ty prý jenom žvaní a nic pro lidi na východě neudělaly. „Kdyby nebylo AfD, tak by východní Němci neměli možnost, jak vyjádřit svůj hněv!“ Na koho? „Na západní Němce. To jsou hajzlové,“ říká starý muž, který po sjednocení Německa přišel v důsledku zavírání fabrik o práci.

Postavme zase zeď!

Jeho syn odešel za prací na západ. Dělá pro BMW v Pasově. Starého pána rozčilují i další věci, ze všech nejvíc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější