Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemanův metál pro zbitého mladíka z Plivátka? Lidé v Dubí nemají jasno, zda je hrdina

Koupaliště zvané Plivátko, které dostalo Dubí do centra pozornosti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Koupaliště zvané Plivátko, které dostalo Dubí do centra pozornosti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezident Miloš Zeman v pondělí předá státní vyznamenání i Davidu Michajlakovi. Ten se loni v srpnu v severočeském Dubí zastal napadané ženy, za což ho podle médií zmlátili Romové. Místní, které Deník N oslovil, mladíka oceňují, na slovo „hrdina“ však reagují spíše pousmáním.

Dubí leží severozápadně od Teplic. Původně lázeňské město se v devadesátých letech proslavilo jako centrum prostituce, protože se nachází na vyhlášené silnici E55 a u hranic. Dnes je zde hlavním problémem, ostatně jako v celém regionu, vztah k sociálně slabým a soužití s romskou menšinou. Pro mnohé incident z loňského léta dokázal, že je toto soužití obtížné.

Jak to celé začalo? Televize Prima odvysílala reportáž o tom, že se žena na místním koupališti ohradila proti chování romského dítěte a v reakci na to se dostala do sporu s ženou romského původu. První z nich se zastal Michajlak, kterého podle televize Romové v přesile zmlátili. „Útok měl být tak brutální, že se bazének zbarvil krví do ruda,“ referoval o události Blesk.

Jenže tuto verzi několik svědectví zpochybňovalo. Server Romea například přinesl svědectví některých Romů, podle kterých surově zaútočil nejdříve Michajlak. Podle dalších hlasů byl sympatizantem krajní pravice, na Facebooku například údajně označil Romy za „mrdky černý“.

Server iDnes.cz minulý týden informoval, že teplické státní zastupitelství obžalovalo jednu ženu a pět mužů z těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu.

Jasno v tom, jak se celý případ stal, nemá ani velitel místních strážníků Tomáš Pykal. Ten u městské policie působí od roku 1992, posledních devatenáct let jako její šéf. Zažil zde divoká léta prostituce, řešil narkomany a ve službě byl i v den, kdy se odehrála rvačka na koupališti, kterému místní říkají Plivátko.

Velitel městských strážníků Tomáš Pykal. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Nebyl jsem tam já, ale kolegové. Oni byli na místě v době incidentu, protože řešili špatné parkování přímo před koupalištěm. Pak dostali informaci, že uvnitř došlo ke rvačce. Celé to muselo proběhnout v rámci vteřin. Byli za plotem a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější